Truineer Nieuws melden?

Familievoorstelling via livestream bij kinderen Sint-Trudo, Asster en Fedasil

Het cultuurcentrum De Bogaard sloeg de handen in elkaar met Cultuurconnect en de kinderafdelingen van Sint-Trudo ziekenhuis, Asster en opvangcentrum Fedasil om een fantastische voorstelling via livestream tot bij hun kinderen te brengen. Een initiatief dat zeer werd gesmaakt.

 Collectief Verlof speelde de familievoorstelling ‘Moenieworrienie’, een beeldende en fysieke familievoorstelling in 30CC te Leuven. Moenieworrienie’ is Zuid-Afrikaans voor ‘je moet je geen zorgen maken’. En laat dat nu net zijn wat de 4 personages in deze voorstelling veel te veel doen. Dankzij de samenwerking met cultuurcentrum de Bogaard, Sint-Trudo Ziekenhuis, Asster en het opvangcentrum voor asielzoekers livestreamt Cultuurconnect de voorstelling naar tientallen jonge kinderen en hun families die in deze zorginstellingen verblijven.

Wegdromen

“We willen zieke kinderen en kinderen die het moeilijk hebben een kans geven om te genieten van theater en even weg te dromen. Dankzij deze livestreaming krijgen ze echt het gevoel naar het voorstelling te gaan, voelen ze zich verbonden met het live optreden en zijn ze even niet bezig met hun behandeling. De meeste kinderen bekijken de livestream samen met hun familie op hun kamer. Er wordt echter ook uitzonderlijk de mogelijkheid voorzien om de livestream uitgesteld te bekijken. Niet alle kinderen kunnen de voorstelling live meevolgen wegens een behandeling, vermoeidheid of omdat de ouders op een ander tijdstip op bezoek komen. Zij kunnen tot 3 dagen na de livestream de voorstelling uitgesteld bekijken”, zegt schepen van Cultuur Jurgen Reniers.

Innovatieve cultuurbeleving

“Dankzij de livestreaming van deze woordloze theatervoorstelling, kunnen de jonge kinderen hun ziekte of problemen even vergeten. Doordat het een beeldende voorstelling is, is er geen taalbarrière en kan iedereen genieten van de voorstelling. Deze livestreaming is een innovatieve manier van cultuurbeleving waarbij beperkingen en grenzen wegvallen. Het cultuurcentrum onderzoekt de mogelijkheid om livestream van voorstellingen in de toekomst ook voor het brede publiek in te zetten. Met dit initiatief hopen we een lach op de kindergezichten te toveren,” aldus burgemeester Veerle Heeren.