Truineer Nieuws melden?

Twee penalty’s gemist… Andere strafschopnemer graag!

Geachte Premier,
Beste Meneer De Croo,

De kapitein heeft net twee penalty’s gemist. Het team vraagt een andere strafschopnemer. Kan het anders en beter?
© VRT Nieuws

Net als u start onze dag met de coronacijfers. Worldonline, het dashboard van Sciensano en nu ook de updates van het aantal vaccinaties. Dagelijks vullen we ook een eigen rekenblad in met de cijfers van de Stad Sint-Truiden. Wij zijn hier hard getroffen en dat voel je nu nog altijd. Hier is zelfs niet echt een tweede golf geweest. Ons ziekenhuis heeft hier wel heel wat mensen opgevangen uit Wallonië en Brussel, waar niks mis mee is, uit solidariteit.

Voor ons is de coronacrisis gestart in maart en meteen werden er wekelijks fouten gemaakt worden. Ontbreekt het aan inschattingsvermogen? Of zijn er te veel beleidsniveaus? Alles rond de mondmaskers werd alleszins één grote soep. En dat verhaal dreigt opnieuw met de vaccinaties. Begin november doet Minister Vandenbroucke alsof de perstekst van Pfizer gezwans is. Expert Van Gucht zegt begin november dat we blij moeten zijn als de vaccinaties kunnen starten in april. Niemand kan ons wijsmaken dat men toen op het hoogste niveau bezig was met de voorbereiding van de vaccinaties op grote schaal. Neen, de communicatie was totaal pessimistisch. Wordt er ooit teruggekeken op wat er allemaal is verkondigd?

We maken ons echt zorgen over ons land. We moeten hier zo snel mogelijk uit. Het is oorlog. Oorlog en we kennen de vijand. Waarom zijn wij nog niet bezig met het inrichten van grote vaccinatiedorpen om de massa te kunnen inenten en gebeurt dat elders wel? Men heeft een uitgebreid advies uitgeschreven en gepubliceerd op 3 december, maar het enige wat ontbreekt zijn strakke timings en aantallen. Is dat aangehaald in het overleg? Heeft er iemand op de tafel geklopt? De staatsstructuur wordt aangehaald als ‘niet eenvoudig werkbaar’.  Uit de tekst: “De complexe staatsstructuur impliceert dat in het kader van de pandemische COVID-19 vaccinatiestrategie multiple partijen dienen samen te werken, maar tegelijkertijd hun specifieke bevoegdheden kunnen blijven uitoefenen. Dat maakt de opdracht van de TaskForce Operationalisering van de vaccinatiestrategie er ogenschijnlijk niet eenvoudig op. Anderzijds laat de bevoegdheidsverdeling en de eerder in het kader van de COVID-19 crisis gemaakte afspraken, wel toe om enerzijds de federale opdrachten inzake aankoop van vaccins en materialen en hun distributie en anderzijds de eigenlijke organisatie van de vaccintoediening door de deelstaten van elkaar te onderscheiden.” Als u dit ook gelezen hebt: dit komt niet goed. Dit moet beter.

Op 30 december is er een overlegcomité geweest om de regels te verscherpen voor reizigers. We zijn dan 10 dagen ver in de vakantie. We zijn dus te laat. Wordt er gekeken naar goede buitenlandse voorbeelden? Zoals Taiwan, Vietnam of China? Waar iedereen gefilterd wordt op corona? Mensen weten het niet meer. Net zoals de tweede spuit van Pfizer. De dag voor de vaccinatiestart wordt verkondigd dat dit ook 6 maanden later kan. Hoe moeten die oudjes en zorgkundigen zich toen gevoeld hebben als ze dat hoorden? Of de huisdokters die nog van niks weten?

Beste Meneer De Croo,

Hoe komt het toch dat het allemaal zo spaak loopt? Kunnen we er alstublieft snel wat aan doen? Een hele eventbranche kijkt werkloos toe. Handjes die nu al aan het werk kunnen zijn. En zeg niet dat er geen vaccins zijn: want andere landen bewijzen (Israël op kop) dat het wel kan. En nog een tip: de tweet ‘made in Europe’ deed pijn aan de ogen. In de UK zijn er intussen 1 miljoen vaccins ingeënt. Pijnlijke tweet,  vinden wij dat.

In ware oorlog kent men zijn vrienden. Kunnen we helpen? In ieder kerkdorp zijn oude parochiezalen of sporthallen op maat van de gemeenten en steden. Laat ons starten met de grote logistieke oefening en een sterke communicatie. Experts genoeg beschikbaar om te helpen. We missen hoop en optimisme. Daadkracht, veerkracht, power, organisatie! Einde maart moet deze nachtmerrie voorbij zijn, we moeten veel ambitieuzer zijn.

Team Truineer

*Deze opinie werd ook per e-mail verstuurd naar de Premier.