Truineer Nieuws melden?

Animal Rescue Service zet grote middelen in voor ‘kauwen’

Geen bericht uit onze gemeente, want in Kortenaken, maar wel een interventie ‘met de grote middelen’ van het Truiense Animal Rescue Service. Wat was er aan de hand?  Kauwen in moeilijkheden in een schoorsteenschacht.

Een relaas

Vogels in een schoorsteen.. Normaal een redelijk eenvoudige klus.. Maar deze keer werd ons geduld, doorzettingsvermogen en inventiviteit zwaar tot op de grens afgetast..

Uit Kortenaken kwam een telefoontje binnen dat er geritsel te horen was onderaan de schoorsteen.. Nadeel.. De kachel onderaan was dicht gemaakt! Dus vroegen we de

Brandweer Tienen of ze met een ladderwagen ter plaatse konden komen..
Al snel werd duidelijk dat de schoorsteen uit 2 schachten bestond en 1 ervan als nest diende.. Moeder en vader kauw zaten bovenaan te roepen maar degene diep in het gat geraakte er niet zelfstandig uit.. Met onze hulpmiddelen was de kauw er al snel weer uit! Einde missie!
Tot 30min later…… Weer geritsel op dezelfde plaats..
Heel de molen ging weer aan het draaien met de brandweer erbij.. Maar helaas geen vogel er uit te krijgen.. Hij hangt wel degelijk vast aan ons touw maar op de een of andere manier weet hij zich keer op keer weer los te krijgen.. Heel raar! We hielden de brandweermannen niet langer op en zochten naar een andere oplossing
Baksteen weg halen op de zolder was het volgende plan.. De zolder en schoorsteen zijn niet in gebruik dus kwaad kon het alleszins niet.. Ook daar geen succes! Helaas moesten we hier de opdracht afbreken omdat we 2 andere interventies binnenkregen!
Volgende dag weer richting Kortenaken.. Een baksteen weghalen aan de 2de schacht waar het nest zat.. Daar haalden we maar liefst 1meter nest materiaal uit de schoorsteen!! Maar.. Op de bodem nog geen vogel te vinden.. Nog beetje nadenken hoe of wat er nog zou kunnen.. Tot we weer de opdracht moesten staken om de politie van Tienen bijstand te gaan geven voor 3 loslopende paarden..
Een dag later.. Weer naar Kortenaken.. Deze keer werd er onderaan in de keuken een kleine opening gemaakt om te kijken of we er zo aankonden.. Wat bleek.. De 2 schachten gingen weer over in 1 schacht om daarna nogmaals in 2 schachten over te gaan en zo in 1 schoorsteen uit te komen..
Uiteindelijk kon onze vrijwilliger Steven de kauw vangen nadat hij via het gat zelf naar buiten gekomen was toen het even stil was..
3 dagen.. 1 interventie.. Bloed, zweet en tranen.. Maar de kauw werd veilig en wel weer vrij gelaten en de schoorsteen werd zowel bovenaan dicht gemaakt zodat ze er niet meer in kunnen en ook het gat onderaan konden we tijdelijk weer mooi dichten!
Weer is bewezen dat teamwork en verschillende ideeën aan de basis stonden van een goede afloop!