Truineer Nieuws melden?

Truienaars slachtoffers van whaling. Oppassen!

Toeval of niet….. Gisteren op Faroek zagen we hoe Limburgers het slachtoffer werden van whaling via whatsapp. Ze werden binnen de paar minuten een paar duizend euro armer. En uitgerekend een paar uur voordien kwam bij onze politie een klacht binnen van een gezin in Sint-Truiden dat in de namiddag net hetzelfde hadden meegemaakt. In hun geval lukte het niet. Oppassen dus. Want het is snel gebeurd. En gelieve altijd klacht neer te leggen bij de politie.

Het gebeurt nagenoeg altijd op dezelfde manier. Een familielid laat je via WhatsApp had laten weten dat hij  of zij een neuwe gsm heeft moeten kopen met een nieuw nummer omdat de oude per ongeluk in de was en zo in de wasmachine is gebleven of gewoonweg verloren is. Tegelijkertijd krijg je de vraag of je dringend voor hem of haar een betaling kan doen doen omdat het internetbankieren nog niet werkte op het nieuwe toestel.

Opgepast: dergelijke berichten komen van oplichters die zeer gericht en omzichtig en goed voorbereid tewerk gaan en beroep doen op gevoel en emotie van het slachtoffer.. ‘Whaling’ komt steeds vaker voor, zeggen politiediensten.