Truineer Nieuws melden?

Na torenvalken nu ook slechtvalken in Wilderen

Het ene scherpe oog, fotograaf Johan Landuyt, die het andere scherpe oog in de mot krijgt…. Het leverde deze mooie foto op van een slechtvalk op de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk in Wilderen.

© Johan Landuyt

Over de slechtvalk op Natuurpunt.be

Slechtvalk (Falco peregrinus)

De slechtvalk is onze grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘de snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen. Dat is uiteraard geen actieve vlucht, het is eigenlijk ‘snel vallen’, doordat zijn aerodynamische bouw en houding nauwelijks valweerstand biedt.

Hoe kan je de slechtvalk herkennen?

  • Met een lengte tot 46 cm, van kop tot staart, en een vleugelspanwijdte van 85 cm, is het mannetje kleiner dan het vrouwtje. Zij meet immers tot 54 cm en heeft een vleugelspanwijdte tot 115 cm.
  • De slechtvalk heeft een vaalwitte onderkant, met donkere dwarsbandjes. De bovendelen zijn baluwgrijs. Hij heeft een donkere kop met een brede, zwarte baardstreep. De hals en de wangen zijn wit.
  • De poten, de oogrand en de washuid zijn geel, maar de snavel is donkergrijs.
  • Jonge slechtvalken zijn bruin en in de lengte gestreept, vooraleer ze hun volwassen verenkleed krijgen. De poten zijn eveneens geel, maar de washuid en de oogrand zijn blauwgrijs.