Truineer Nieuws melden?

Kerstsferen op het Begijnhof

Vanavond openen de bewoners van het Begijnhof met een kaarsjesavond ‘Kerst op het Begijnhof’. Een levensgrote kerststal voor de kerk, en winterlandschappen en miniaruur kerststallen achter de ramen van de huizen…..

In aanloop naar Kerstmis branden op het kerkplein van het Begijnhog tijdens de Advent drie vlammen van de Warmste Week. Vanaf 18 december tot 2 februari, het Feest van Lichtmis, baadt het Agnesbegijnhof in een rustige, feeërieke kerstsfeer. Reeds 15 jaar bouwt het buurtcomité elk jaar een nieuwe lichtinstallatie of kerstvoorstelling, steeds in samenwerking met kunstenaar Hugo Duchateau.

Dit jaar pakt het buurtcomité uit met een heel bijzondere opstelling, niet spectaculair maar prachtig in alle eenvoud. Door het interieuratelier van Hasp-O Zuid (voormalig De Regenboog) werden 11 kerstfiguren levensgroot uitgezaagd.  Het buurtcomité heeft samen met Hugo Duchateau dagenlang aan de beelden getimmerd en geschilderd. Terwijl aan de voorgevel van de begijnhofkerk deze reuze kerststal staat, hebben bewoners achter hun ramen miniatuur winterlandschappen en minikerststallen uit de hele wereld geplaatst. Daarvoor heeft het minderbroedersmuseum DE MINDERE 21 sets unieke kerstbeelden uit de hele wereld uitgeleend.

Het begijnhof is verder versierd met verlichte kerstbomen van de stad, met zelfgemaakte lichtkransen en met andere creatieve verlichting van bewoners. Hierbij zijn ook de nieuwe bewoners van het Agneshof, een recente uitbreiding van het begijnhof, betrokken.

Kortom ‘Kerstmis op het Begijnhof’ is in het weekend een extra attractie tijdens het wandelcircuit van Sint-Truiden by light. Maar ook in de week is de kerstsfeer op het begijnhof een wandeling waard, zowel overdag als ’s avonds.  Op vrijdagavond 18 december openen het buurtcomité en de bewoners  hun ‘Kerst-Begijnhof’ met een kaarsjesavond van 17 tot 22 uur.