Truineer Nieuws melden?

‘Witte Lintjes tegen dodelijk partnergeweld’

Vrouw & Maatschappij – CD&V politica organiseert morgen vrijdag 20 november met witte lintjes een actie tegen dodelijk partnergeweld. “Onze actie begint met een bezoek aan de burgemeester en de korpschef met vraag tot extra senibilisering. ‘Tot de dood ons scheidt’, moet een liefdesverklaring blijven en mag geen sinistere bijklank krijgen” zegt Eveline Kevers, voorzitster van V&M Sint-Truiden.

Tot de dood ons scheidt? Op 20 november voert Vrouw & Maatschappij – CD&V politica met de ‘witte lintjes’ actie tegen dodelijk partnergeweld. Daarbij rekenen ze in de toekomst op extra sensibilisering door de lokale actoren.

“Volgens Europees onderzoek uit 2015 kreeg 30% van de Belgische vrouwen boven de 15 jaar al te maken met seksuele intimidatie, terwijl 36% geconfronteerd werd met echt fysiek of seksueel geweld”, vertelt Eveline Kevers. “In 50% van die gevallen is de pleger de (ex-)partner. Volgens cijfers van de parketten, waren er in 2018 in België 150 gevallen van (potentieel) dodelijk partnergeweld, waarbij 20 personen stierven. De gelofte ‘Tot de dood ons scheidt’, bedoeld als een ontroerende liefdesverklaring, kan zo een heel sinistere bijklank krijgen. Dat kunnen we niet blijven accepteren.”

Daarom voert Vrouw & Maatschappij -CD&V politica dit jaar haar witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen. In onze gemeente zullen daarom op 20 november 2020  om 13 uur naar  het politiecommissariaat gaan om aan burgemeester Veerle Heeren  en korpschef Steve Provost  informatie te geven. We zullen hen expliciet de vraag stellen en met om burgers en autoriteiten extra te sensibiliseren. We zullen hen ook vragen deel te nemen aan onze “schoenenactie”, waarbij 150 crime-scenes in Vlaanderen zullen opduiken, voorzien van schoenen. Zij visualiseren op pakkende wijze de 150 slachtoffers van potentieel dodelijk partnergeweld.”