Voka – Kamer van Koophandel Limburg bekroont elk jaar een organisatie die op een vooruitstrevende manier bezig is met HR. De zogenaamde ‘HR Award’ wordt uitgereikt tijdens de Dag van HRM. Dit jaar zit er een opvallende kandidaat tussen de drie genomineerden: naast ASAP en Van Havermaet dingt namelijk ook Zorgbedrijf Sint-Truiden mee naar de hoogste eer. Als Zorgbedrijf Sint-Truiden de award in de wacht sleept, is het meteen de eerste zorgorganisatie in de geschiedenis die deze eer te beurt valt.
Zorgbedrijf Sint-Truiden overkoepelt vijf organisaties: woonzorgcentra Villa Rosa en ‘t Meiland, de thuiszorgdienst, lokaal dienstencentrum Cicindriahuis en kinderopvang De Rakkertjes.
Rosanna Pascariello – als algemeen directeur verantwoordelijk voor deze vijf organisaties – is aangenaam verrast met de nominatie: “Dat een werkgeversorganisatie als Voka ons HR-beleid apprecieert, beschouwen we als een blijk van waardering. Zeker als je in de laatste rechte lijn geflankeerd wordt door kleppers als ASAP en Van Havermaet. Dit bewijst dat we slagen in onze doelstelling: als publieke organisatie het zorgende en economische aspect succesvol combineren. Die twee dimensies zitten niet voor niets vervat in onze naam ‘zorgbedrijf’.”
Nominatie dankzij vernieuwende aanpak en brede betrokkenheid
De nominatie is te danken aan de vernieuwende aanpak van Zorgbedrijf Sint-Truiden én de brede betrokkenheid. De organisatie vat haar visie samen in vier duidelijke pijlers, weet Sara Vanaeken (HR Business Partner bij Zorgbedrijf Sint-Truiden): “Vier werkwoorden symboliseren onze visie. Kijken (het verhogen van de betrokkenheid door te luisteren naar medewerkers), kunnen (een omkadering bieden waarin medewerkers optimaal presteren), durven (het actief aanmoedigen van innovatie en ondernemerschap) en doen (daadkrachtig en oplossingsgericht werken).”
Uplift tijdens lockdown
Een visie is mooi. Maar je ervaart de kracht ervan pas wanneer je ze in de praktijk brengt. Sinds de start van de coronacrisis geraakte het HR-beleid in een stroomversnelling, weet Pascy Monette (voorzitter van het Zorgbedrijf Sint-Truiden): “Iedereen weet dat Sint-Truiden zwaar getroffen is tijdens de eerste golf van de coronacrisis. De lockdown was een beproeving voor iedereen, maar zeker ook voor de zorgmedewerkers. Opmerkelijk genoeg rechtten onze medewerkers net in die periode de rug.”
Concrete voorbeelden? Die zijn legio. Erwin Casters (HR-coördinator bij Zorgbedrijf Sint-Truiden) denkt bijvoorbeeld aan de maaltijdbedeling: “Vóór corona bedeelden we een 70.000-tal maaltijden per jaar. Toen de lockdown inging, besloten we enerzijds onze collega’s een maaltijd aan te bieden aan een democratische prijs. Zo moesten ze in deze hectische periode ’s avonds niet zelf koken. Anderzijds promootten we de maaltijdbedeling aan huis. Met succes: door ons ondernemend te tonen, groeide het aantal maaltijdbedelingen aan huis fors waardoor we dit jaar gaan groeien naar 100.000 maaltijden.”
Erwin herinnert zich ook de opmerkelijke rol van de kinderbegeleidsters: “Tijdens de coronacrisis waren er in de kinderopvang handen op overschot omdat de kindjes thuis zaten, terwijl er in het woonzorgcentrum handen tekort waren. Daarom sprongen een achttal kinderbegeleidsters bij in het woonzorgcentrum. In het begin was het even wennen. Maar uiteindelijk gaf die jobswitch veel voldoening. De collega’s zijn fier dat ze een verschil maken voor de maatschappij.”