Truineer Nieuws melden?

V&M speldt burgemeester en commissaris wit lintje op

Vrouw & Maatschappij-CD&V politica voerde met witte lintjes actie tegen partnergeweld, een fenomeen dat in coronatijden extra de kop opsteekt. Voorzitster Eveline Kevers spelde burgemeester Veerle Heeren en politiecomissaris Steve Provost, in naam van V&M, het witte lintje op en vroeg hen om extra sensibilisering van de bevolking en extra actie. Het onderwerp zal alleszins een plek krijgen in het volgende gemeentelijke informatieblad en in de politiekrant.

© Filip Kevers

“Normaal voeren we rond deze tijd met onze leden witte lintjes actie aan het station”, vertelt Eveline Kevers. “Maar gezien Corona was dat in deze tijden spijtig genoeg niet mogelijk, en kozen we voor een beperkte maar daarom niet minder opvallende actie richting het lokale beleid. Vandaar dat we de burgemeester en de politiecommissaris extra bij de actie betrokken.  Aan de burgemeester en de commissaris hebben we gevraagd om ook via de facebookpagina en de website van de gemeente en de politie de hulplijnen in de picture te zetten. En daarnaast zullen er bij de diensten ook posters worden opgehangen met daarop de afbeelding van een een opgevallen pump en wijnglas en de veelzeggende titel ’tot de dood ons scheidt’. Want laat ons niet vergeten dat partnergeweld soms dodelijk is. En dat krijgt die gelofte die we doen bij ons huwelijk toch wel een heel sinistere bijklank.”

Nog dit: in Sint-Truiden waren er in 2019 mar liefst 262 interventies in verband met intrafamiliaal geweld. Dat is natuurlijk ruimer dan alleen maar partnergeweld. In 2020 is er in Sint-Truiden, in tegenstelling tot wat de nationale cijfers laten uitschijnen, nog geen verhoging merkbaar. Het laatste geval met dodelijke afloop dateert van meer dan tien jaar geleden. Gelukkig maar.

Hulplijn partnergeweld: 1712

Dringende gevallen 112