Truineer Nieuws melden?

Vandaag is de de Jeanne Duboisstraat een feit

Jeanne Dubois -op de foto werd ze nog gevierd voor haar 103de verjaardag- krijgt een straat die naar haar naam wordt vernoemd. De gemeenteraad zet het licht daarvoor vanavond definitief op groen. Dit postuum eerbetoon krijgt ze omdat ze in de oorlog Amerikaanse piloten met de tram naar Luik smokkelde.

© Jurgen Reniers

De gemeenteraad d.d. 31 augustus 2020 ging principieel akkoord om aan de weg gelegen binnen het woonproject Brustem, gelegen tussen de Tomstraat en de Geelstraat de straatnaam “Jeanne Duboisstraat” toe te kennen. Er werd van 7 oktober 2020 tot en met 6 november 2020 een onderzoek “de commodo et in commodo” gehouden. Tijdens het openbaar onderzoek werden er geen bezwaren of opmerkingen ingediend. Aan de stedelijke cultuurraad werd per post om advies gevraagd, zonder gevolg. Aan de gemeenteraad wordt bijgevolg gevraagd de naam “Jeanne Duboisstraat” definitief toe te kennen aan de weg gelegen binnen het woonproject Brustem, gelegen tussen de Tomstraat en de Geelstraat.

Deze beslissing komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een eerbetoon aan deze fantastiche  dame die in WO II neergeschoten Amerikaanse vliegtuigpiloten met de tram naar Luik smokkelde. Jeanne stierf in februari van dit jaar. Ze werd 103. Op die verjaardag werd ze nog gehuldigd (zie foto beneden).