Truineer Nieuws melden?

Kerstavond en oudejaarsavond met eigen gezin plus 1 extra persoon

Het Overlegcomité heeft zopas een persconferentie gegeven. De winkels mogen allemaal terug open, alle kramen mogen terug op de markt vanaf dinsdag 1 december. De handelaars zijn daarbij verantwoordelijk voor de rijvorming. Zie hieronder wat er verder nog beslist is.

© VRT Nieuws

Deze beslissingen heeft het Overlegcomité daarom genomen

  • De winkels kunnen opengaan vanaf 1 december. Dat moet “op een verantwoordelijke en veilige manier”, lees: geen funshopping. Winkelen moet alleen (tenzij je hulp nodig hebt) en kort gebeuren.
  • Steden en gemeenten zullen, samen met de handelaars, ook in de winkelstraten de veiligheid moeten garanderen.
  • Kerst en Nieuwjaar zullen we moeten vieren met ons eigen gezin. Alleenstaanden krijgen wel een kleine toegift: zij zullen hun beide knuffelcontacten samen kunnen uitnodigen.
  • De avondklok en het samenscholingsverbod blijven gelden, ook op oudejaarsavond.
  • Er komt een nationaal vuurwerkverbod op oudejaarsavond.
  • Er komen strengere grenscontroles om te zien of mensen die uit een rode zone komen het fameuze “passenger locator form” invullen. Ook de verplichte quarantainemaatregelen nadien zullen beter worden gecontroleerd.

In Frankrijk mogen gezinnen kerst vieren. In Nederland is men er nog niet uit en bekijkt men later nog wat er gaat mogen. In Duitsland mogen tot 20 december maximaal vijf personen uit twee huishoudens samenkomen. Daarna wordt dat tot 1 januari uitgebreid naar tien personen in de naaste familie of vriendenkring, waarbij kinderen tot 14 jaar niet meetellen. Frank Vandebroucke reageert op deze verschillen: “Misschien is men in onze buurlanden deze keer niet goed bezig”.