Truineer Nieuws melden?

Gisteren was het Dipawali….. Festival van het Licht

Indiërs hadden zaterdag hun feest van het licht. Dipawali, heet dat daar, oftewel Festival van het Licht. Zoals wij Kerstmis in beperktere kring zullen moeten vieren, ging het er ook bij hen helemaal coronaproof aan toe. Het is sowieso al een feest dat enkel in gezinsverband wordt gevierd.  Zoals hier bij één van onze favoriete fotografen thuis, bij Rajendra Rasaily. Maar daarom oogde het niet minder feestelijk. Dankjewel voor de foto, Rajendra. (PH)

© Rajendra Rasaily

Divali, ook genoemd DeepavaliDiwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop. In Suriname is het sinds 2010 een Nationale Dag. Ook wordt er voor een weekje de Suriname Dia aangestoken op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.