Truineer Nieuws melden?

Vingerafdruk bij aanvraag nieuw paspoort

Vanaf vandaag neemt de stad Sint-Truiden vingerafdrukken van iedereen die een nieuwe elektronische identiteitskaart (eID) komt aanvragen. De stad stelt zich zo in regel met de Europese Verordening die de integratie van vingerafdrukken oplegt. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die ervoor moeten zorgen dat identiteitscontroles efficiënter kunnen verlopen.

Begin 2020 werd de vernieuwde Belgische eID-kaart officieel geïntroduceerd door de federale overheid. Vanaf 7 oktober 2020 zullen ook inwoners van Sint-Truiden stelselmatig een nieuwe eID krijgen. De nieuwe identiteitskaart heeft niet alleen een andere lay-out maar bevat ook een vingerafdruk en een QR-code. Deze technische nieuwigheden maken van de eID een veiliger en universeler reisdocument en zorgen ervoor dat identiteitsfraude moeilijker wordt. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart en zijn streng beveiligd. Ze worden dus niet opgenomen in een centrale databank. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen en de vingerafdrukken zien.

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn, zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, etc. Je hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang je jouw oude kaart nog hebt en deze nog geldig is. Je zult op het einde van de geldigheidsperiode van jouw identiteitskaart een oproepingsbrief in de bus ontvangen om de oude kaart te komen vervangen.