Truineer Nieuws melden?

Stad Sint-Truiden geeft negatief advies voor laatste fase Stayen

Verrassing op Stayen. De Provincie Limburg heeft van de Stad Sint-Truiden een negatief advies ontvangen over de bouwvergunning van Tribune Zuid. “We zijn verrast dat de Stad dit advies heeft geformuleerd nadat ze samen met ons het RUP hebben aangepast zodat Tribune Zuid nog aangepast kon worden en we Stayen zo konden afwerken.” De Stad Sint-Truiden heeft een negatief advies gegeven op basis van een bezwaarschrift van de nieuwe eigenaar Amaury Verelst van de grond op de hoek van de rotonde waar een verplichte erfdienstbaarheid op rust. De vlaggen van Verelst hangen er sinds half augustus.

© Belstadions

Bezwaarschrift conform het RUP van toepassing
Amaury Verelst diende een bezwaarschrift in tegen de bouwvergunning van Tribune Zuid: “We hebben recht op de doorgang die er nu is conform het RUP  maar de toegankelijkheid is nog niet gebeurd. Roland moet deze openstellen om aan het RUP te voldoen. Onze bewoners moeten doorgang hebben tot onze parking via de erfdienstbaarheid die staat voorgeschreven. Zelf zijn we grote partner van STVV en steunen we het voetbal. Dus fundamenteel hebben we totaal geen bezwaar tegen het stadion Stayen maar onze rechten mogen niet belemmerd worden.”

Geen probleem met ontwikkeling
Roland Duchatelet kreeg een negatief advies van de stad Sint-Truiden na bezwaarschrift van Amaury Verelst: “Ik had geen probleem tegen de ontwikkeling op onze hoek. Het is normaal dat de voorwaarden van het gedeelde gebruik bekeken worden, zoals dat ook met de vorige ontwikkelaar Bart Nivelles moest gebeuren. Helaas heeft die de periode van 10 jaar laten verstrijken om te ontwikkelen. Tribune Zuid heeft niks met de eventuele ontwikkeling van de heer Verelst te maken. Het één staat ook los van het ander. Letterlijk meer dan 200 meter”, aldus Roland Duchatelet.

Over de mobiliteit voegt Roland Duchatelet nog aan: “Er komen ook geen ingangen of uitgangen bij aan de nieuwe Zuidtribune: er is dus geen verkeer en het is dus niet heel slim van degene bij de stad die beweert dat er een verkeersprobleem ontstaat door de vervanging van de Zuidtribune als er daar geen verkeer langs komt. De enige impact op het verkeer kan zijn van mensen die daar komen werken te voet, met de fiets, met de trein of met de auto en via een bestaande ingang binnen komen. Zij komen ’s morgens toe en gaan na het werk weer naar huis. Er is nagenoeg geen impact op de mobiliteit. Heel wat anders dan een drive-in hamburgerrestaurant aan het drukste rondpunt van de stad dat gepland is op het project van Verelst. Het kan niet zijn dat een project waar al drie of vier jaar samen met de stad aan gewerkt wordt geblokkeerd wordt door een project waar niet eens een bouwvergunning werd voor aangevraagd. Dit is een duidelijk geval van machtsmisbruik waar een aantal personen conclusies zullen moeten uit trekken.”

Stad formuleert negatief advies

Jelle Engelbosch heeft het negatief advies bekrachtigd van de Stad Sint-Truiden: “Ik betreur het feit dat dhr Duchatelet noch zijn architecten ooit enig plan met de stad zijn komen bespreken. Ik wil graag positief samenwerken en nodig hem graag uit om het dossier van zijn kantorencomplex, want het is veel meer dan een tribune, te bespreken. Hij heeft mee de pen vastgehouden van de voorschriften dus hij weet beter dan ik dat hij het mobiliteitsprobleem samen met zijn buurman moet aanpakken.”

De Provincie Limburg kan nu het advies van de Stad Sint-Truiden naast zich neerleggen of het advies volgen van de Stad Sint-Truiden. In dat geval is het wachten tot er een akkoord is tussen alle partijen.

Inzet: het gaat over de doorgang tussen het rode perceel en Stayen.