Truineer Nieuws melden?

PORTRET: Moeder Kanarie de enige echte Truiense studentenclub

Welle sin è ras apoat en dat verbindt Truienaren. Truineer sprak met Nick D’’Hollander en Alexandre Dehairs praeses en vice-praeses van Moeder Kanarie, een studentenvereniging voor en door Truienaren met een lange geschiedenis. (NC)

Van links naar rechts: Arthur Schreurs(schachtenmeester 2019-2020) Dario Coppers (praeses 2019-2020) Alexandre Dehairs (praeses 2020-2021) Nick D’Hollander (vice praeses 2020-2021) Tim Brouckaert (schachtenmeester 2020-2021)
Studentenvereniging voor Truienaren en sympathisanten over heel het land

Moeder Kanarie zelf bestaat sinds 2016 maar lang voor hen was er Moeder Cicindria. Dit was een traditionele studentengroep die in 1898 werd opgericht in Leuven. Door het uitbreken van WOI in 1914 ging de groep uiteen. Moeder Cicindria werd heropgericht in 1980. Maar stilletjes ging de vlam uit tot Moeder Kanarie werd opgericht.
In de voetbalwereld worden Truienaren ook wel ‘kanaries’ genoemd. Dit verwijst naar de fel gele shirts van de spelers van STVV. “We hebben geen samenwerking met STVV maar hebben wel al samen met hen de STVV student days georganiseerd”, zegt praeses Alexandre Dehairs. 

“Moeder Kanarie ontstond onder andere op initiatief van Michel Vandenbosch; Bedoeling was om een inclusieve studentenvereniging op te richten voor en door Truienaren.”

Moeder Kanarie is in feite een koepelvereniging die bestaat uit Moeder/Vader Kanarie Leuven en Moeder/Vader Kanarie in Diepenbeek.
“Vader Kanarie is onze tak voor vrouwelijke studenten”, verduidelijkt Alexandre, “Naar de toekomst toe willen we meer gemengde evenementen organiseren.”

Activiteiten ook corona-proof


Sinds haar ontstaan heeft Moeder Kanarie niet stil gezeten. Zo organiseerde ze in 2018 en 2019 (?) de Beiaardcantus in Sint-Truiden (op de Groenmarkt en daarna op de Grote Markt) Dit was een massacantus in openlucht.
“Het was een manier van ons om te tonen dat ook Sint-Truiden leuk kan zijn als studentenstad”, zegt vice-praeses Nick D’Hollander.
De meeste van de activiteiten gaan door in Leuven maar dat betekent niet dat de groep alleen maar voor Leuvense studenten is.
“Onze groep staat open voor iedere student die van Sint-Truiden is of gewoon veel sympathie met de stad heeft. Waar je studeert maakt ook niet uit”, zegt Alexandre Dehairs.

In 2019 was de Grote Markt het toneel voor de beiaardcantus. Een massacantus in open lucht.


Ook tijdens de coronaperiode heeft de vereniging niet stilgezeten.
“We hielden contact met onze leden. Dat vonden we belangrijk. Het was een zware periode voor iedereen maar zeker ook voor studenten. Er was veel onduidelijkheid over de examens en studeren helemaal op je eentje is nooit makkelijk”, zegt Nick D’Hollander.
“We nemen het virus heel serieus. Bij onze activiteiten nu houden we rekening met de maatregelen. We vragen aan iedereen om zijn mondmasker te dragen en we hebben steeds handgel ter beschikking.”
“Bovendien doen wij niet alleen aan traditionele studentenactiviteiten. Zo zijn we ook al met zijn allen bloed gaan geven.”

Geschokt door situatie Reuzegom

Studentenverenigingen krijgen het zwaar te verduren de afgelopen tijd doordat de zaak van Reuzegom en het tragische overlijden van Sanda Dia door toedoen van de tradities van deze groep, zeer actueel is.

“Uiteraard zijn we bij Moeder Kanarie geschokt door wat daar gebeurd is. Bij Moeder Kanarie staan we zulke situaties niet toe. In onze eigen statuten zeggen we ook duidelijk wat wij wel en niet doen tijdens onze activiteiten en dopen. Bij ons moet niemand zich laten vernederen om erbij te horen”, zegt praeses Alexandre. Dit maakt Moeder Kanarie een buitenbeentje onder de studentenverenigingen maar dit is voor hen niet belangrijk.

“Onze vereniging staat voor inclusiviteit. Wij willen echt een groep vrienden en ons samen met onze leden amuseren.”

Wil jij meer weten over Moeder Kanarie? Ga dan zeker een kijkje nemen op hun facebookpagina. Hier kan je ook hun aankomende activiteiten bekijken.