Truineer Nieuws melden?

Haspengouw heeft eigen jazzclub in Sint-Truiden

Ondanks de huidige restricties voor live evenementen werd er vorige maand een nieuwe vzw in het leven geroepen door de ondernemers Rik Moens en Wendy Vanleeuw. Jazz-O-Baye vzw zal voornamelijk live jazz muziek promoten, en dit alvast maandelijks in het vernieuwde  cultuurcafé “De Fwajee”, de foyer van de Truiense Academiezaal.

“Met de maandelijkse live optredens bieden we een podium aan Belgische artiesten, met uitbreiding naar de EU regio. We willen hiermee een aangename, vriendschappelijke en bloeiende jazz gemeenschap in Haspengouw uitbouwen. De huidige programmatie bestaat hoofdzakelijk uit professionele artiesten met  daarnaast de mogelijkheid om niet-professionele ensembles de kans te geven om podiumervaring op te  doen”, vertelt initiatiefnemer Rik Moens. 

De Fwajee

De familie Ista, reeds gekend van hun ambachtelijke koffiebranderij Gimo in Sint-Truiden en sinds vorig  jaar uitbaters van het horecagedeelte van het Kasteel van Nieuwenhoven, zijn de nieuwe uitbaters van Cultuurcafé De Fwajee. Naast lezingen, tentoonstellingen en andere vormen van cultuur willen ze zeker  ook inzetten op live entertainment, uiteraard steeds met de geldende COVID-19 maatregelen in acht  genomen. Hun eerste vraag stelden ze aan Rik en Wendy, beide gepokt en gemazeld in de muziek- en evenementensector. 

Van Haspengouw tot Hesbaye

“De naam van de jazzclub is niet zomaar lukraak gekozen “, verduidelijkt Wendy Vanleeuw: “In de naam  Jazz-O-Baye vind je een verwijzing terug naar Haspengouw. “Baye” komt namelijk van het Franse woord voor Haspengouw: Hesbaye. Je vindt daarom nu reeds in onze programmatie een eerste band van “over de taalgrens” terug. En deze verwijzing maakt duidelijk dat we er enorm trots op zijn dat we in de hoofdstad  van Haspengouw onze uitvalsbasis hebben. Tenslotte verwijst Jazz-O-Baye naar de oorsprong van de jazz die wordt toegeschreven aan de Amerikaanse stad New Orleans.” 

Programmator Rik vervolgt: “En dat vertaalt zich gelijk in de programmatie van Jazzclub Jazz-O-Baye: er zijn geen voorwaarden voor wie er “mag” optreden. Niemand wordt in een (muzikaal) hokje geduwd. Er is ruimte voor iedereen. Groot of klein. Gekend of (nog) niet gekend. nationaal, internationaal of lokaal. Er wordt ruimte gegeven aan iedereen! Voorwaarde is wel dat het (regelmatig) swingt! ”

Agenda Jazz-O-Baye: 

– Vrijdag 09/10/2020: Carlo Nardozza Standard Trio – Cultuurcafé Fwajee 20u30 

– Vrijdag 13/11/2020: RAFT Trio – Cultuurcafé Fwajee 20u30 

– Vrijdag 11/12/2020: Dada Bölüm – Cultuurcafé Fwajee 20u30 

– Vrijdag 15/01/2021: Ben Vanderweyden Kwartet – Cultuurcafé Fwajee 20u30 

– Vrijdag 12/03/2021: Izvora – Cultuurcafé Fwajee 20u30 

– Vrijdag 14/05/2021: Tim Finoulst Trio – Cultuurcafé Fwajee 20u30 

Info en reservaties via www.jazzobaye.club