Truineer Nieuws melden?

Geen nieuwe lockdown maar wel maatregelen erbij

Vandaag om 9 uur gaf de nationale overheid een persconferentie om de nieuwe coronamaatregelen aan te kondigen. Van een nieuwe lockdown is geen spraken maar oa voor voetbalsupporters is het terug naar af. (NC)

© VRT Nieuws

Verschillende virologen pleitte gisteren in de pers voor een tweede lockdown, die komt er niet wel komen er een reeks maatregelen bij. Deze gaan in vanaf vandaag vrijdag 23 oktober en zullen vier weken aangehouden worden.

Voetbal zonder supporters

Voetbalmatchen mogen blijven doorgaan maar dit wel zonder publiek.
In de amateursporten worden wedstrijden afgelast maar mogen trainingen blijven doorgaan.
Jeugdwedstrijden mogen doorgaan maar er mag maar 1 ouder aanwezig zijn.

Hoger Onderwijs

In het lager en secundair onderwijs verandert er niks. Daar gelden de huidige protocollen. In het Hoger onderwijs mag er maximaal een bezetting van 20% zijn in de aula’s en dat met mondmaskerplicht. Eerstejaarstudenten zijn de uitzondering op deze regel.

Jeugdbewegingen geen overnachtingen

Jeugdbewegingen mogen geen overnachtingen meer doen voor activiteiten behalve voor kinderen van -12 jaar. De groep van 12 tot 14 jaar kan ook nog op overnachting gaan maar onder strikte voorwaarden. Ook alle activiteiten binnen worden verboden voor oudere groepen vanaf 12 jaar.
Oa de Chiro had preventief al al hun overnachtingen voor dit weekend geschrapt door het stijgend aantal besmettingen.

Niet-essentiële verplaatsingen

Niet-essentiële verplaatsingen lagen op tafel maar worden nog niet verboden.

200 toeschouwers

In de cultuursector wordt het aantal toeschouwers in theaterzalen en bioscopen beperkt tot maximaal 200 mensen. Deze maatregel geldt ook voor grotere zalen waar voorheen uitzonderingen op waren.

Niet-dringende zorg wordt afgebouwd

Niet-dringende zorg moet vanaf maandag in alle ziekenhuizen worden afgebouwd. Vanaf maandag 26 oktober moeten ziekenhuizen in ons land in snel tempo hun aantal bedden op intensieve zorgen en op Covid-afdelingen doen stijgen.

Provincies en steden kunnen extra maatregelen nemen

“Het is onbegrijpelijk dat in steden als Luik geen extra maatregelen worden genomen”, zei Marc van Ranst vandaag op de VRT. Steden en provincies kunnen extra maatregelen treffen maar steden als Luik hebben die macht nog niet gebruikt.
Volgens de viroloog zullen volgende week ongetwijfeld nog extra maatregelen volgen. Dan zou het effect van de sluiting van de horeca worden geëvalueerd.