Truineer Nieuws melden?

Eindelijk uitzicht voor de burcht van Brustem?

Al 40 jaar wachten de mensen van Brustem op nieuws over de burcht die over hun kerkdorp waakt. Schepen Jelle Engelbosch hoopt deze legislatuur beweging te brengen in het dossier. Dat zegt hij in de Zondag. (NC)

De torenburcht van Brustem werd in 1170 opgericht door Lodewijk I, graaf van Loon en moest samen met een reeks omwallingen Brustem beschermen van het nabij gelegen Sint-Truiden waar het al een tijd mee in conflict lag. Hij zou tijdens verschillende geschillen worden verwoest om daarna weer opgebouwd te worden.
© Verboven Hilde via inventaris Vlaanderen is Erfgoed

De torenburcht van Brustem werd in 1170 opgericht door Lodewijk I, graaf van Loon en moest samen met een reeks omwallingen Brustem beschermen van het nabij gelegen Sint-Truiden waar het al een tijd mee in conflict lag. Hij zou tijdens verschillende geschillen worden verwoest om daarna weer opgebouwd te worden.

Dossier al 40 jaar in stilstand

Vandaag waakt de torenburcht nog steeds over Brustem en staat hij op de lijst van beschermd erfgoed. Het bouwwerk is echter zwaar in verval. Hier hoopt schepen Jelle Engelbosch verandering in te brengen.
Normaliter zou het dossier pas rond 2026 worden aangepakt. maar de schepen heeft het dossier met hoogdringendheid bij de verantwoordelijke minister ingeleverd.

Eerder deze week maakte Engelbosch samen met burgemeester Veerle Heeren en schepen Johan Mas bekend dat de Vlaamse Overheid subsidies heeft overgemaakt voor de renovatie en restauratie van ’t Speelhof.