Truineer Nieuws melden?

Door corona geen beste fruittob, wel weer fruit voor de koning

De jaarlijkse wedstrijden voor “De Beste Fruittob” en de “Beste Fruitbereidingen” van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers, gepland voor het einde van deze maand, zullen niet kunnen doorgaan. Wel fruit voor de koning. (PH)

© Keizerlijke Commanderie (JL/YS)

Dat hebben de verantwoordelijken van dit initiatief binnen de Commanderie, de maarschalken Josette Moria en Huguette Hendrickx in samenspraak met hun voorzitter beslist. “Met pijn in het hart”, zegt Josette Moria. “Het is ook voor ons de eerste keer dan we met deze toestanden geconfronteerd worden. Maar we stonden voor zeer grote moeilijkheden om alle activiteiten coronaproof te laten verlopen. Bovendien haakten, om begrijpelijke redenen, een aantal juryleden af, ook al omdat ze behoren tot de risicogroep. En dan is er nog de prijsuitreiking in de Academiezaal, waarvoor we eerlijk gezegd ook ons hart voor vasthielden.”

“De deelnemers, die in het voorjaar gestart zijn met het samenstellen van hun fruittob, winnen dan wel geen prijs, maar hebben voor zichzelf en hun entourage in elk geval enkele liters van dit heerlijke fruitproduct gemaakt. En daar kunnen ze zeker van genieten tijdens de komende coronawinter”, besluit Huguette Hendrickx, ondervoorzitter van de Commanderie. Volgend jaar wordt de wedstrijd zeer zeker weer opgenomen.

En dan is er nog het primeurfruit dat jaarlijks aan onze koninklijke familie wordt aangeboden tijdens de oogst. Hierover liet het koninklijk paleis weten dat, gezien de toestand, het niet opportuun zou zijn om in groep naar het koninklijk paleis te komen. Daarom zullen grootmaarschalk-voorzitter Jos Lacroix en maarschalk-kanselier Jef Odeurs het fruit vrijdag gaan bezorgen aan het koninklijk paleis in Laken, zoals gesuggereerd werd door de diensten van de Koning.