Truineer Nieuws melden?

Centrum voor Geleidehonden zoekt pleeggezinnen, Prins Laurent op bezoek

Op 15 oktober zal Prins Laurent een bezoek brengen aan het Belgisch Centrum  voor Geleidehonden (BCG) te Tongeren. Dit naar aanleiding van de Internationale  Dag van de Witte Stok. Ter plaatse zal hij de ‘Puppy zoekt pleeggezin’-campagne  lanceren. Het BCG is namelijk dagelijks op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. “Meer  pleeggezinnen, meer pups en dus meer geleidehonden voor blinden en slechtzienden”,  zegt Algemeen directeur Arthur Vandebosch.  (PH)

© BCG

Op 15 oktober zal Prins Laurent een bezoek brengen aan het Belgisch Centrum  voor Geleidehonden (BCG) te Tongeren. Dit naar aanleiding van de Internationale  Dag van de Witte Stok. Ter plaatse zal hij de ‘Puppy zoekt pleeggezin’-campagne  lanceren. Het BCG is namelijk dagelijks op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. “Meer  pleeggezinnen, meer pups en dus meer geleidehonden voor blinden en slechtzienden”,  zegt Algemeen directeur Arthur Vandebosch.  

De Prins zal een nationale campagne lanceren tijdens zijn bezoek om meer pleeggezinnen  te vinden. “Wij bestaan dit jaar 30 jaar”, zegt algemeen directeur Arthur Vandebosch. “Als  organisatie zijn wij op die 30 jaar ontzettend gegroeid en hebben wij veel blinde en slecht ziende personen kunnen helpen aan een geleidehond. Maar om in de toekomst beter te  doen, hebben wij meer pleeggezinnen nodig en daarom pakken we uit met onze allereer ste nationale campagne. Uiteraard zijn wij ontzettend blij dat Prins Laurent hiervan de aftrap wil geven.”  

Belangrijke vrijwilligers  

Pleeggezinnen zijn erg belangrijke vrijwilligers voor de vzw. Ze nemen ongeveer een jaar een BCG-pup in huis.  “Deze periode is van uiterst belang, omdat de honden hier alles leren dat een sociale huishond moet kunnen.  Wanneer de honden dan bij ons terugkeren op het centrum, starten ze aan hun effectieve opleiding”, aldus  Arthur Vandebosch.  

Meer pleeggezinnen, meer pups, meer geleidehonden  

In totaal houden momenteel 50 pleeggezinnen een BCG-hond bij. “Dat is natuurlijk al erg veel, maar dit aantal  zou eigenlijk moeten verdubbelen. 50 procent van de honden moeten we afkeuren door medische of gedrags matige problemen, om de steeds langer wordende wachtlijst van blinde en slechtziende personen te kunnen  verminderen, hebben wij dus zo veel mogelijk pleeggezinnen nodig. Want meer pleeggezinnen, betekent meer  pups en dus ook meer geleidehonden.”  

Interesse om pleeggezin te worden? Dat kan in verschillende vormen. Tijdens het eerste  levensjaar van de pup, tijdens vakantieperiodes, ’s avonds en in het weekend als opvanggezin voor  de honden in training of voor de moederhonden gedurende hun volledige leven. Pleeggezinnen  krijgen ondersteuning en begeleiding van de puppyinstructeurs van het BCG. Alle medische kosten,  voeding, man en trainingsspeeltjes worden vergoed.  

Interesse? Neem een kijkje op www.puppyzoektpleeggezin.be of neem contact op met het BCG via  bcg@geleidehond.be of 012 23 43 19.