Truineer Nieuws melden?

1 miljoen euro voor de Burcht van Brustem

Een paar weken geleden deed het stadsbestuur samen met minister Matthias Diependaele hun plannen voor ’t Speelhof uit de doeken. Zij hoopten ook nog in deze legislatuur een oplossing te vinden voor andere erfgoedsites in onze gemeente zoals de burcht van Brustem. En die oplossing is er! In 2021 worden de werken aan de burcht aangevat. (NC)

© Stad Sint-Truiden

Eind vorig jaar nodigde erfgoedschepen Jelle Engelbosch de minister uit in Sint-Truiden om hem kennis te laten maken met het rijke erfgoed van de stad. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal restauratiedossiers op tafel te leggen en overtuigde de minister ondermeer om de restauratie van de burcht van Brustem naar voren te halen. En met succes, de werken die normaal pas in 2026 zouden beginnen, gaan nu in 2021 van start.

Dankzij de inspanningen van mijn voorgangers werden de afgelopen decennia verschillende stappen vooruit gezet en werden er in 2013 en 2017 beheersdossiers opgemaakt. Achter de schermen heb ik de afgelopen periode hierop voortgeborduurd en ik ben blij nu voor de definitieve doorbraak te kunnen zorgen”, zegt schepen Engelbosch.

De torenburcht van Brustem werd in 1170 opgericht door Lodewijk I, graaf van Loon en moest samen met een reeks omwallingen Brustem beschermen van het nabij gelegen Sint-Truiden waar het al een tijd mee in conflict lag. Hij zou tijdens verschillende geschillen worden verwoest om daarna weer opgebouwd te worden.
Versteviging burcht en aanpakken omgeving

De restauratie zal nog een technisch huzarenstukje blijken. De stelling, die sinds 1989 de brokstukken van de burcht bij elkaar houdt, is versleten. De ontmanteling zal verschillende maanden duren.

“Tegelijkertijd wordt ook de omgeving aangepakt zodat het een mooie groene rustplek in het dorp wordt. Het zal ook een bijkomende toeristische troef zijn waar de inwoners van Brustem eindelijk terug fier op kunnen zijn”, besluit Engelbosch.

1 miljoen euro subsidie

De totaalrestauratie wordt geraamd op 1.200.000 euro. Dit betekent dat de 1 miljoen euro subsidie die de stad binnenhaalt voor dit project 80% van de geraamde kosten zullen dekken. 

Alle geïnteresseerden kunnen de werken volgen via de facebookpagina van de burcht. (link)