Truineer Nieuws melden?

Van crisisbeleid naar risicobeleid: nieuwe fase coronabeleid gaat in

Premier Sophie Wilmès bracht net in een -langer dan een half uur durende toespraak- een boodschap: “Van crisisbeleid naar risicobeleid”, klinkt het. “We mogen de situatie niet ondergaan, maar we moeten van de zes gouden regels, regels van ons maken. Wij zijn de oplossing.” Er verandert met andere woorden weinig. We moeten voorzichtig blijven en ons houden aan de 6 maatregelen.

Dit zijn de aanpassingen

 1. Mondmaskers mogen enkel verplicht worden op drukke plaatsen. Er wordt aan lokale besturen gevraagd om dit advies te volgen. Het is nog wachten hoe de Stad Sint-Truiden dit advies zal vertalen in het lokale beleid vanaf 1 oktober.
 2. Per maand kan je 5 mensen nauw zien en langer dan 15 minuten.
 3. Je mag iedereen zien zolang je je aan de 6 gouden maatregelen houdt.
 4. Huwelijksfeesten, communiefeesten, babyborrels, … mogen doorgaan volgens het horecaprotocol. Onbeperkt in aantal gasten zolang het horecaprotocol gevolgd wordt. Goed nieuws dus voor onze feestzalen in de regio: zij mogen terug opstarten onder de geldende voorwaarden van het horecaprotocol. Dansfeesten zijn nog steeds niet toegestaan.
 5. De quarantaineperiode wordt ingekort tot 7 dagen vanaf 1 oktober.

De 6 belangrijke regels voor u opgesomd

 1. De hygiëneregels blijven essentieel: handen wassen met water en zeep, en geen hand geven of kussen bij een begroeting.
 2. Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 3. U moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als u mensen uit de risicogroep ziet.
 4. Hou 1,5 meter afstand, behalve voor mensen uit uw eigen huishouden, uw uitgebreide bubbel van 5 personen en kinderen jonger dan 12.
 5. Beperk uw fysieke contacten. Buiten uw gezin mag u nauwer contact hebben met een groep van maximaal 5 personen, de zogenoemde uitgebreide bubbel. Waar deze bubbel voorheen wekelijks mocht veranderen, moet deze groep van 5 mensen nu vast blijven.
 6. Beperk groepsactiviteiten tot maximaal 10 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park. Georganiseerde sportactiviteiten onder begeleiding mogen met maximaal 50 personen.