Truineer Nieuws melden?

Tot 40% minder appels voor de versmarkt

Vandaag nieuws over de appeloogst in het vrtnieuws. Volgens directeur Filip Lowette is er door vorstschade een groot verschil in het totaal aanbod waardoor de appels in prijs zullen stijgen. De oogst is aanzienlijk gedaald ten opzichte van het vorige seizoen.

© VRT NWS

De Belgische Fruitveiling oogstte vorig seizoen 240 miljoen kg appels, dit seizoen is dat 160 miljoen kg. Dat zegt directeur Filip Lowette in het vrtnieuws. Minder aanbod betekent wel dat de fruittelers een hogere prijs kunnen krijgen maar soms weegt dit niet op tegen de kosten die nodig zijn om deze ‘klaar’ te maken voor de versmarkt (kosten sorteren, verpakking etc).
Appels voor de versmarkt zijn namelijk onderheven aan heel wat richtlijnen. Appels mogen niet te groot zijn, amper beschadigingen hebben etc. Ook kleuring heeft invloed.

Het gevolg is dat dit jaar veel appels niet naar de versmarkt maar naar de industrie gaan. Het gaat om appels die dan gebruikt worden om bijvoorbeeld appelsap, appelmoes, babyvoeding etc te maken. Voor deze appels krijgen boeren doorgaans ook een lagere prijs.