Truineer Nieuws melden?

Stad volgt federaal advies: mondmaskers niet meer verplicht binnen stadsvesten en stationsstraat

Dragen van een mondmasker in Sint-Truiden is vanaf morgen 1 oktober enkel nog verplicht tijdens de Haspengouw Markt, de Sunday markt of enige andere markt, tijdens kermissen en in de openbare stadsgebouwen. De stad Sint-Truiden volgt zo het federale advies volgend op de Veiligheidsraad: draag een mondmasker op drukke plaatsen, winkels en horeca.

Kevin
© Kevin Vanhees

Beslissing Nationale Veiligheidsraad
De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om vanaf donderdag 1 oktober 2020 het dragen van een mondmasker buiten niet meer te verplichten en geeft aan de lokale overheid de bevoegdheid om het gebruik van het mondmasker te verplichten in winkelstraten, op markten, kermissen en elke private of publiek druk bezochte plaats. Daarom heeft de veiligheidscel van de stad beslist om het gebruik van het mondmasker ook vanaf 1 oktober nog te verplichten op volgende drukbezochte plaatsen: tijdens de Haspengouw Markt, de Sunday markt of enige andere markt, tijdens kermissen georganiseerd op het grondgebied van Sint-Truiden, en in de openbare stadsgebouwen. Het stadsbestuur rekent op de verantwoordelijkheid van iedere burger om op deze plaatsen consequent een mondmasker te dragen. De mondmaskerplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor de uitzonderingen toegestaan door de federale regelgeving.

Niet meer verplicht binnen de stadsvesten en in de stationsstraat
De verplichting om in alle straten binnen de stadsvesten en in de Stationsstraat in Sint-Truiden een mondmasker te dragen is vanaf donderdag 1 oktober niet meer van toepassing. Ook het dragen van een mondmasker bij een bezoek aan het containerpark is niet langer meer verplicht. Het stadsbestuur raadt wel aan om steeds een mondmasker op zak te hebben zodat je jezelf en anderen kan beschermen wanneer de afstandsregels niet gerespecteerd kunnen worden.

Door het grote aantal bezoekers op de markten, kermissen en braderieën kan één besmette persoon een groot aantal andere personen besmetten. Om het risico op een verspreiding van het virus op deze plaatsen te beperken en de openbare gezondheid te beschermen, blijft het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof dat de mond en de neus bedekt, verplicht tijdens de Haspengouw Markt, de Sunday Markt of enige andere markt, kermissen en in openbare stadsgebouwen.

De mondmaskerplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor de uitzonderingen toegestaan door de federale regelgeving.

“Het dragen van een mondmasker blijft verplicht op drukke plaatsen zoals onze markten en kermissen en in openbare stadsgebouwen, we rekenen daarvoor op het verantwoordelijkheidsgevoel en de burgerzin van onze inwoners. We roepen iedereen op het goede voorbeeld te geven en altijd een mondmasker op zak te hebben. Wanneer er niet voldoende afstand gegarandeerd kan worden, moet je nog steeds een mondmasker dragen. De besmettingsgraad in onze stad is voorlopig laag, dankzij de inzet en gedisciplineerde opvolging van de maatregelen door onze inwoners”, verduidelijkt burgemeester Veerle Heeren.

Kortgeding niet hoogdringend
Alexander Gilen haalt zo ook zijn slag thuis. Hij had een kortgeding aangespannen tegen de mondmaskerplicht. Maar de rechter besliste dat er geen hoogdringendheid aangetoond kon worden.