Truineer Nieuws melden?

Retro: Bedrijvig Sint-Truiden: F.Claes-Lekens, bepalend voor beeld van onze stad

Aannemer François Claes-Lekens ontwikkelde een indrukwekkende reeks van bedrijvigheden in de bouw. In de Belle Epoque ontwikkelde hij het stationskwartier, in het Interbellum de wijk Nieuw-Sint-Truiden, en zoveel meer.  Het verhaal speelde zich af in de Leopoldstraat, waar François woonde, en in de Rijschoolstraat, waar het bedrijf gehuisvest is.  Eind 19de eeuw was bosontginning en houthandel de hoofdactiviteit.  Met dank aan Henri Vanelderen en Puck Claes voor de foto’s.

Claes-Lekens & Fils was een bedrijf dat in Sint Truiden en ver daar buiten naam en faam bezat.

Uit Erfgoud: François Claes

°Sint-Truiden 31.10.1858     +Sint-Truiden 27.12.1929   

Zoon van kleermaker Guillaume en Marie Elisabeth Macours. 

Opleiding schrijnwerker-timmerman tijdens legerdienst genietroepen. Winkel Nieuwe Steenweg  1884. Aannemer  openbare werken, industrieel. Invoer Noors hout. Houthandel, bosontginning, mijnhout, steenovens, kalkbranderij, steengroeve, zandgroeve Berg-op-Zoom Wilderen, schrijnwerkerij, smidse, mechanisch atelier, stoeterij, tekenatelier, eigen electriciteit, stoomzagerij. Autobouwer. Vader van René, zakenpartner.

Gemeenteraadslid  1904-1911. Provinciale expo 1907. Uitbreiding stationskwartier naar stadspark toe. Bouw vakschool Aalmoezeniers van de arbeid 1913.

Medeoprichter Coöperatieve vennootschap Nieuw Sint-Truiden  met woonwijk 216 woningen. Aannemer tuinwijk Nieuw Sint-Truiden in de jaren 1920 en weeshuis Sint-Lutgardisgesticht 1930. Woonhuis Leopold II-straat . Ateliers, burelen en magazijnen Rijschoolstraat ca.1907.