Truineer Nieuws melden?

Recht beslist op 15 september in zaak Gilen versus stad

Alexander Gilen heeft vandaag samen met zijn advocaat Hugo Lamon zijn zaak tegen Burgemeester Veerle Heeren inzake de mondmaskerplicht voor de kortgedingrechter verdedigd. De stad werd verdedigd door advocaat Thomas Beelen.

© Alexander Gilen

Alexander Gilen kreeg op 7 augustus een boete op de Grote Markt van Sint-Truiden nadat hij het naliet om zijn mondmasker te dragen.

In het stadscentrum van Sint-Truiden is het al enige tijd verplicht om een mondmasker te dragen. Tot voor kort moest je dit ook op de vesten doen, maar hier kwam een versoepeling op.
Op de gemeenteraad van 31 augustus keurde de meerderheid nog een aanvulling op het GAS reglement goed. Dit addendum maakt het mogelijk om politiebesluiten genomen door de burgemeester onmiddellijk te beboeten. Mogelijks om het beboeten van mensen die coronamaatregelen overtreden te vergemakkelijken.

Sint-Truiden als hotspot

Volgens Het Belang van Limburg legde advocaat Thomas Beelen de nadruk op het feit dat er 150 coronadoden vielen in Sint-Truiden. Ook vielen er harde woorden over het feit dat Gilen in Brussel staat gedomicilieerd en werden er vragen gesteld bij het feit dat hij niet het stadsbestuur maar de burgemeester voor de rechter trekt.

Onze gemeente werd tijdens de eerste coronagolf zwaar getroffen. Om een mogelijke tweede uitbraak in Sint-Truiden te voorkomen nam het stadsbestuur ook andere maatregelen zoals bijvoorbeeld het verbieden van grote evenementen tot volgend jaar.

De uitspraak over de zaak zal plaatsvinden op 15 september.