Truineer Nieuws melden?

Naboekov Sint-Truiden: Webshop met een persoonlijke aanpak

Dat Sint-Truiden creatieve ondernemers heeft weten we al. Maar over de innoverende zaken met een digitaal verhaal spreken we niet vaak. Truineer ging daarom in gesprek met Cathérine Petré, de eigenaar van Naboekov Sint-Truiden.

Sinds februari 2018 bestaat Naboekov, een onafhankelijke boekenhandel waar Cathérine ook haar eigen kunst verkoopt. De winkel was in eerste instantie een gewone webshop maar Cathérine toverde al snel een deel van haar woonst om tot winkeltje.

“Omdat er vraag was naar een plek waar de mensen tussen de boeken en spullen konden snuisteren, heb ik de ruimte gemaakt. Dit is nu uitgegroeid tot een echt winkeltje. Momenteel ook volledig coronaproof door spatschermen etc.
Doorheen de jaren heb ik mijn trouw cliënteel opgebouwd. Momenteel ben ik een van de drie onafhankelijke boekenwinkels in Limburg. In Hasselt heb je boekenhandel Grimm en in Genk heb je Malpertuis.”

De coronaperiode heeft een zware impact gehad op vele handelaren. Hoe hebben jullie dat ervaren gezien jullie toch in eerste plaats een webshop zijn?

“Het was zeker niet gemakkelijk omdat ik mijn fysieke winkel moest sluiten maar doordat ik al van in het begin een webshop had, viel het wel mee. Vooral omdat er tijdens die periode een aantal Truienaren met een groot hart hun lokale handelaars wilden steunen en dus bij ons bestelden in plaats van bij de grote webshops, waarvoor mijn oprechte dank!
Ik denk ook dat veel mensen, nu dat ze wat meer tijd hadden, een beetje gerichter op zoek gingen naar de kleinere handelszaken.
Van in het begin brengen we gratis en snel onze bestellingen zelf bij de mensen die in Sint-Truiden of directe omgeving wonen of werken en dat vinden velen ook een pluspunt.”

Veel handelszaken hebben door corona de weg naar het digitale gevonden. Wat zijn de valkuilen die jullie hadden toen jullie aan je digitale verhaal begonnen?

“Het moeilijkste is toch om je een beetje kenbaar te maken tussen de massa webshops die er ondertussen al zijn. Je moet er een beetje tussen uitspringen zodat mensen je opmerken. Je kan er dus ook niet meer onderuit om op sociale media aanwezig te zijn. Buiten je webshop moet je ook veel tijd steken in een Facebookprofiel, een Instagram, Twitter… noem maar op. Je webshop moet er een beetje leuk uitzien maar het moet vooral makkelijk zijn zodat de klanten goed hun weg vinden, anders haken ze af.”

Hoe maak je in deze tijden het verschil met de grote jongens zoals een bol.com?

“Het grote verschil zit vooral in de aanpak. Het is toch allemaal veel persoonlijker, een lief kaartje, een extraatje. Een vriendelijk woord. We staan in veel directer contact met de klant en kunnen toch sneller anticiperen op de wensen van de klant.
Wij zien onze klanten écht graag en er is ons vaak niets teveel om hen ter wille te zijn. Voor de grote ‘jongens’ telt toch vooral de winst.
Ik heb wel de indruk dat meer en meer mensen dat kleinschalige opnieuw appreciëren, dat ze op zoek gaan naar authenticiteit en dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

Cathérine heeft één grote boodschap voor de Truienaren en dat is: koop lokaal!

“Mijn grootste wens is dat meer en meer mensen gaan inzien dat een stad pas echt leeft en bruist met veel kleine, gezellige winkeltjes, horeca en cultuurhuizen. Als we al onze centen in grote ketens en grote webshops blijven steken, die meestal nog in handen zijn van buitenlandse spelers, dan valt de leegstand niet meer te stoppen.”

Meer info:

Je kan Naboekov Sint-Truiden ontdekken via deze link.
De fysieke winkel kan je bezoeken tijdens deze openingsuren:
Elke woensdag open van 12u tot 18u
Elke zaterdag open van 11u tot 18u

Adres: Haardstraat 41
3800 Sint-Truiden
Tel: 011/18 27 88