Truineer Nieuws melden?

Lon Polleunis zegt na 5 op 18 waar het op staat

Grote analyses zijn niet aan Lon Polleunis besteed. Hij vat het slecht presteren van STVV samen in vier korte alinea’s die beginnen met het woordje GEEN. “Geen discipline op het veld, geen ruggengraat, geen nummer zes, geen aanvoer”, aldus het boegbeeld van weleer die zijn verhaal onder meer aan ons deed en die, ondanks alles, niet weg te slaan is van Stayen.

© STTV

Lon Polleunis voelt geen behoefte om uit te pakken met geweldige analyses over zijn STVV. “Ook ik had meer van de nieuwe groep verwacht”, opent hij. “Maar na zes matchen zijn de pijnpunten duidelijk. En die pijnpunten hebben deels te maken met kwaliteit, vaak ook met keuzes. Ik kan het snel samenvatten in een viertal puntjes.”

  • Geen discipline op het veld

Als je zelf op het veld hebt gestaan, dan zie je het meteen en dan zie je ook dingen die je onder Brys niet zag: een gebrek aan discipline: iedereen doet maar wat, heb ik het gevoel. Wat ik niet zie is een mentaliteit van het voor elkaar opnemen, elkaar sturen, elkaar steunen, elkaar coachen…. Neen, het gaat er veel te individueel aan toe, zeker bij een aantal spelers. Alsof ze voor eigen glorie spelen, of ze alleen zichzelf in de etalage plaatsen. Zo’n houding loopt faliekant af.

  • Geen ruggengraat

Wat hebben Sankhon, Texeira en Garcia misdaan. De verdediging was vorig seizoen ons beste compartiment, moeilijk te ontwrichten. Waarom de coach niet teruggrijpt naar die certitudes is voor mijn onverklaarbaar. Dat ze hun best niet doen op training? Dat is voetbalpraat. Iedereen weet wat die mannen kunnen. Toch een advies aan de coach: voor een goede ploeg heb je een ruggengraat nodig. Waar ik wil mee zeggen een degelijke verdediging met een goede organisatie in het voetbal het begin van alles is. Dat los je niet op met een handvol verdedigers te kopen.

  • Geen nummer 6

We missen mensen die het leer kunnen recupereren.  Op dat vlak hebben Tateishi en Pinto wel een verantwoordelijkheid. STVV moet volgens mij dringend werk maken van een nummer zes. Colombatto, Asamoah, Konaté en De Ridder voldoen niet (meer) aan dat profiel. Dat is geen verwijt, maar een vaststelling. Een nummer zes moet voetballend het overzicht bewaren, sterk zijn in de recuperatie, en een degelijk kopspel hebben.

  • Geen aanvoer

Ik heb als voetballer het één en ander meegemaakt. Maar eerlijk. Ik zou bij STVV geen aanvaller willen zijn. Je mag nog drie Filippovs gaan halen, een spits hangt volledig af van de aanvoer. En die is er bij STVV niet, of alleszins niet op de juiste manier. Met de ballen die een Suzuki op dit moment krijgt, kan geen enkele spits iets aanvangen. Zelden of nooit wordt hij in een vrije positie aangespeeld. En dan nog. Meestal staat hij op een eiland. En dat is niet zijn fout.

Lon ziet het nog niet zo snel goedkomen. “Echt waar, mijn hart bloedt, beseffend dat dit STVV met wat voor handen is veel beter kan. Ook ik vraag me af wat er speelt bij de selecties”. Iedereen heeft het dan over die zogenaamd goede match tegen Antwerp. Maar die vind ik geen waardemeter. Tegen dit Antwerp is iedereen goed, omdat er bij hen geen druk op de bal of geen druk naar voor toe is. Neen, dan is Eupen beter. Die match was een betere waardemeter. En dan weet je het wel.”