Truineer Nieuws melden?

Herdenkingsmoment Sint-Truiden stelt verbondenheid centraal

Op het Speelhof werd deze voormiddag een herdenking gehouden voor de slachtoffers van COVID-19 die in onze gemeente zijn gevallen. Verschillende Limburgse burgemeesters waren aanwezig alsook gouverneur Jos Landmeesters en minister Wouter Beke.

Het eerste woord van de herdenking was aan Lorenzo Brams. Zijn grootvader, Luc Coopmans was de eerste die in het Sint-Trudo ziekenhuis werd opgenomen als coronapatiënt. Lorenzo en zijn moeder Nele brachten vandaag hulde aan hem.

Lorenzo Brams had een boodschap voor zijn overleden grootvader.

 

Ook Sofie Vanwing, hoofdverpleegkundige van het Sint-Trudo ziekenhuis sprak de aanwezigen toe. Heel Vlaanderen leerde haar kennen na een reportage van Pano die een blik achter de schermen gaf van verschillende ziekenhuizen te midden van de coronacrisis.
Ze vertelde hoe noodzakelijk de band tussen zorgverlener en familie is omdat deze vaak meer prijs geeft over de patiënt en de manier om hem te behandelen. Dit was totaal afwezig tijdens de crisis. Families brachten patiënten tot aan de spoedafdeling en moesten daarna afscheid nemen, soms voorgoed.
Het personeel van het Sint-Trudo ziekenhuis heeft enorm hard gestreden tegen het virus. Ook burgemeester Veerle Heeren haalde dit aan tijdens haar toespraak waarin ze tijd nam om oa de zorgverleners te bedanken.

“We zijn nu beter voorbereid,” zegt Minister Beke

Ook minister Wouter Beke was aanwezig. Na vragen over een mogelijke tweede golf in het najaar zei hij dat we nu beter zijn voorbereid dan aan het begin van de coronacrisis. “Het wordt moeilijk, de scholen zijn weer open en ook binnenkort de hogescholen. Ook de aanwezigheid van andere aandoeningen zoals griep en verkoudheden zal het opsporen van corona moeilijker maken. Maar we zijn voorbereid.”

Vanavond herdenkingsmoment op alle kerkhoven

Omdat niet alle getroffen families vandaag aanwezig konden zijn op ’t Speelhof zullen vanavond tussen 17u en 18u de 17 kerkhoven van onze gemeente open zijn. Er zal muziek spelen zodat gezinnen in hun eigen bubbel kun geliefden kunnen herdenken.

Vergeet-me-nietjes

Voor de stilteplek in de rozentuin van ’t Speelhof werden honderden vergeet-me-nietjes gezaaid. Deze zullen in het voorjaar van 2021 ontkiemen. De aanwezige burgemeesters en sprekers op de herdenking hebben vandaag een een keramieke versie van de bloem gepland. Deze zullen tijdelijk de herdenkingsplek aanduiden.