Tweeling landschilpadden geboren

Heuglijke en bijzondere gebeurtenis bij een in Wellen. Daar verwelkomde een houdster van zogenaamde herpeten twee pasgeboren Hermanni’s. Dat zijn Griekse landschildpadden. Bijzonder, want het betreft een tweeling, want ze kwamen beiden uit hetzelfde eitje.

© SW/FK

De Griekse landschildpad (Testudo hermanni) is een schildpad uit de familie landschildpadden (Testudinidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Friedrich Gmelin in 1789. Later werd de wetenschappelijke naam Testudo graeca bettai gebruikt. De soortaanduiding hermanni is een eerbetoon aan de Franse natuuronderzoeker Jean Hermann (1738-1800).

De totale lichaamslengte bedraagt ongeveer 30 centimeter. De schildlengte is ongeveer 15 tot 20 centimeter, het schild is erg rond en alleen aan de voorkant iets opstaand. Twee schildplaten vormen het midden van de rug, met daaromheen acht grotere platen, de schildrand bestaat uit smallere platen. Iedere schildplaat is zwart met een gele vlek, die soms groter kan zijn dan het zwarte gedeelte, maar de basiskleur is meestal zwart; hoe ouder de dieren worden hoe meer de lichtere kleuren vervagen. Juvenielen hebben meestal ook gele vlekken op de kop, dit zijn overigens schubben. Een volwassen Griekse landschildpad kan twee tot drie kg wegen.

(Bron:wikipedia)