Truineer Nieuws melden?

Truienaar eist intrekking mondmaskerplicht binnen vesten: “De grondwet is geen vodje papier”

Sinds zaterdag 25 juli heeft burgemeester Veerle Heeren beslist dat het dragen van een mondmasker verplicht is op het openbaar domein binnen de stadvesten. “Hier gaat zij (en het schepencollege) veel verder dan de maatregelen die nationaal van kracht zijn en misbruikt zij het argument van volksgezondheid door deze disproportionele maatregel”, klinkt het overtuigend bij Truienaar Alexander Gilen. Hij werd vrijdag staande gehouden voor niet dragen van mondkapje op de Grote Markt.

© Alexander Gilen

Voorstander van algemene coronamaatregelen
Alexander is niet tegen de algemene coronamaatregelen zoals social distancing en handen wassen om het virus tegen te gaan. “Deze maatregel is echter veel te verregaand, onnodig en beperkt onze burgerlijke vrijheden. Indien het voor het belang van de volksgezondheid nodig is om verregaande maatregelen te treffen zoals een lockdown voorziet de wet dat dit kan. De overheid moet ook in coronatijden zorgvuldig handelen en de burgemeester moet ook een goed gemotiveerd besluit nemen. Vandaag vertelt Steven Van Gucht hetzelfde en andere gemeenten draaien de maatregel ook terug.”

“Volgens professor in het grondwettelijk recht Johan Vande Lanotte zijn een aantal maatregelen disproportioneel en dus onwettig zoals bv de avondklok in de provincie Antwerpen. Indien een andere, minder ingrijpende, maatregel kan genomen worden om hetzelfde resultaat te bereiken dient deze genomen te worden aldus professor Vande Lanotte.”

Ondanks goede cijfers toch strengere maatregelen
“In het geval van Sint-Truiden waren er voor de invoering van de verplichte mondmaskerdracht al weken amper nieuwe besmettingen en geen ziekenhuisopnames. Welk doel had deze maatregel dan”, vraagt Alexander Gilen zich af. “Het lijkt eerder dat er een politiek opbod bezig was wie de strafste maatregelen durfde nemen. Daardoor moeten de Truienaren vandaag bij deze tropische temperaturen en een nagenoeg lege Covidafdeling in het ziekenhuis totaal nutteloos dat mondmasker dragen.”

Ten nadele van handel en horeca
Alexander neemt het op voor de handel en de horeca: “De reeds zwaar getroffen handel en horeca in het centrum die na jarenlange wegenwerken en de lockdown herstellende was wordt zo opnieuw zinloos getroffen. Gezien deze maatregel veel te verregaand is en totaal nutteloos zal ik niet ingaan op een minnelijke schikking en mijn argumenten voor de rechter brengen. Meer nog, gezien deze dagelijkse inperking van de individuele vrijheid en het nodeloos schade berokkenen aan de economie vraagt hij als benadeelde via een procedure in kortgeding de onmiddellijke intrekking van deze maatregel. Een dwangsom van 50.000 euro per kalenderdag wordt geëist tot deze maatregel wordt stopgezet.”

Een aantal grondwetspecialisten staan Alexander Gilen bij in deze procedure.

Reactie Burgemeester Veerle Heeren
Burgemeester Veerle Heeren: “Als stad hebben wij de mondmaskerplicht ingevoerd op drukke plaatsen zoals binnen onze vesten, waar onze drukke winkelstraten liggen, onze markten en kermissen, het stadspark en het speelhof en onze eigen publieke gebouwen. Het zijn plaatsen waar heel veel mensen samenkomen en het risico op verspreiding van het virus vrij groot is. De mondmaskerplicht is er niet om de mensen te plagen maar om mensen te beschermen zodat de volksgezondheid gegarandeerd kan worden, naast de andere 6 gouden regels rond sociaal gedrag.