Truineer Nieuws melden?

RECORD – Het was nog nooit zó lang zó warm in Sint-Truiden

Op zaterdag 22 augustus wordt een punt gezet achter een bijzondere weer-periode. Want nooit eerder bleef het zó lang zó warm in Sint-Truiden en omstreken. De voorbije dagen verloor de hitte al wat van z’n pluimen, maar volgens de definitie van een hittegolf is deze pas ten einde zodra de temperatuur gedurende een heel etmaal beneden 25°C blijft. Weerman Ruben Weytjens maakte voor ons een analyse.

© Dutchcowboys.nl

Begonnen op 5 augustus
De hittegolf begon op 5 augustus met meteen dik dertig graden op de thermometers. Uiteindelijk volgden er nog maar liefst 8 opeenvolgende dagen met maxima boven 30°C. In Sint-Truiden liep de temperatuur zelfs 3 keer op tot meer dan 35°C, terwijl Armand Pien nooit dit soort temperaturen heeft kunnen aankondigen.

Hoogste gemiddelde temperatuur ooit
Uiteraard waren er vroeger ook hittegolven. Maar zelfs tijdens de beruchte hittegolf van 1976 werd het gemiddeld niet zó heet als in de voorbije weken. Met dezelfde kaarten als de voorbije weken zouden we bijvoorbeeld midden vorige eeuw ook een hittegolf beleefd hebben, alleen zou die toen ongetwijfeld net wat minder extreem geweest zijn. De klimaatopwarming doet er tegenwoordig zoals bekend een schepje bovenop.

Warmste nacht was afgelopen nacht
Afgelopen dinsdag werd er lokaal een einde gemaakt aan de hittegolf, toen de temperatuur daar wegens lokale buien net geen 25°C meer wist te bereiken. Maar op andere plaatsen in de gemeente Sint-Truiden werd er net wél aan die voorwaarde voldaan, waardoor de hittegolf op vrijdag 21 augustus reeds aan z’n 17 de dag toe is. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag beleefden we zelfs nog de warmste nacht van deze hittegolf. De temperatuur schommelde tegen 5 uur in de ochtend nog steeds rond 25°C, wat een extreem hoge waarde is voor dat tijdstip van de dag.

Vandaag einde aan hittegolf
Namiddag zal de temperatuur in Sint-Truiden opnieuw vlot voorbij de kaap van 25°C klimmen, maar vanaf zaterdag is het over en uit met de hittegolf. Dan zit er immers nog maximaal 23°C in. Misschien komen we op dinsdag nog eens even in de buurt van 25°C uit, maar het ziet ernaar uit dat het gedurende de rest van de dagen in augustus geen 25°C meer wordt.

Het kan in september nog 30 graden worden
Dit betekent echter niet dat de zomer nu ook definitief voorbij is. Want de laatste jaren is het regelmatig voorgevallen dat er in september nog eens 30°C uit de bus viel, terwijl de laatste 25-tiger af en toe pas in oktober te noteren viel. Maar de scherpste kantjes van de zomer van 2020 hebben we nu écht wel gehad.

Ruben Weytjens