Truineer Nieuws melden?

Kortgeding mondkapjesplicht uitgesteld tot 1 september

De zaak stond vanmorgen om 9 uur gepland op de rechtbank in Hasselt. De advocaat van de stad St-Truiden legde op de zitting zijn schriftelijk verweer neer. Hij had dat vooraf aan de advocaat van Gilen niet medegedeeld. Toen de advocaat van Gilen de zaak toch wilde pleiten heeft de voorzitter beslist om de zaak uit te stellen naar 1 september gezien het principiële karakter van de zaak en het enorme belang van de zaak. Er werden immers belangrijke juridische gronden aangevoerd. De rechtbank wilde dat er voldoende tijd werd genomen gezien de belangrijkheid van de principes die op het spel staan.

© Alexander Gilen

Alexander Gilen: “Ik betreur deze gang van zaken. De grondwet is geen vodje papier. Het uitstel geeft aan dat de rechtbank veel belang hecht aan deze zaak gezien de belangrijke juridische principes in deze zaak. Ik heb geen problemen met coronamaatregelen. Er zijn nationale maatregelen en daarbij voorziet men dat men lokaal strenger kan zijn, maar dan moet men ook aangeven waarom. Hier in Sint-Truiden was er geen reden om strenger te zijn, getuige de cijfers. De omvang van het gebied om mondmaskers verplicht te dragen is ook veel te groot en te weinig beperkt in tijd. Als ik ga wandelen in het park of op de vesten dan loop ik nagenoeg geen risico. Als ik op een doordeweekse weekdag door de stad loop, dan kom ik ook weinig mensen tegen. De drang om hier politiek een voortrekkersrol te spelen wint hier van gezond verstand. En dat vecht ik aan.”

Advocaat Hugo Lamon die Alexander bijstaat geeft pas commentaar als de zaak gepleit is.

De stad Sint-Truiden neemt akte van het uitstel. Burgemeester Veerle Heeren reageerde eerder: “Als stad hebben wij de mondmaskerplicht ingevoerd op drukke plaatsen zoals binnen onze vesten, waar onze drukke winkelstraten liggen, onze markten en kermissen, het stadspark en het speelhof en onze eigen publieke gebouwen. Het zijn plaatsen waar heel veel mensen samenkomen en het risico op verspreiding van het virus vrij groot is. De mondmaskerplicht is er niet om de mensen te plagen maar om mensen te beschermen zodat de volksgezondheid gegarandeerd kan worden, naast de andere 6 gouden regels rond sociaal gedrag.”