Truineer Nieuws melden?

Chirurg Wouter Degraeve (St.Trudo) en neef Ivo te voet rond België tegen Parkinson

Op zondag 23 augustus 2020 begint Ivo de Bisschop als Parkinsonpatiënt, in Oostende aan de tocht van zijn leven, samen met zijn vriend Wouter Degraeve, orthopedisch chirurg bij Sint-Trudo Ziekenhuis. Met de Stop Parkinson Walk willen Ivo en Wouter in 49 dagen rond België stappen, van grenspaal naar grenspaal, om geld in te zamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

© Via St.Trudo

Doel is om tussen 23 augustus en 10 oktober rond België te stappen en 1 miljoen euro op te halen als fondsenwerving voor het onderzoek naar de ziekte, waar tot op heden nog geen medicijn voor bestaat. Elke dag wordt er 30 kilometer gestapt langs de Belgische grens, van grenspaal naar grenspaal. In totaal wordt maar liefst 1.500 kilometer afgelegd. Ivo legt het volledige traject af samen met Wouter Degaeve en enkele andere vrienden zullen voor bepaalde stukken aansluiten. Sportcoach Paul Van den Bosch, die topatleten zoals Sven Nys en Eric Geboers begeleidde, stoomt Ivo klaar voor de tocht. Via de website kan gevolgd worden waar het gezelschap zich wanneer bevindt en hoeveel geld er al ingezameld is.

Grenzen verleggen

De Stop Parkinson Walk wordt zo een tocht om grenzen af te tasten én te verleggen. Ivo en Wouter kennen elkaar al meer dan 20 jaar. Zij hebben samen enkele marathons gelopen en stapten tot voor kort jaarlijks een week door de Alpen. Wouter voelt zich des te meer aangesproken door Ivo’s uitdaging, omdat ook in zijn naaste familie de Ziekte van Parkinson aanwezig is.

Steun van 52 Rotary Clubs

Ivo’s initiatief kan bovendien rekenen op de steun van 52 Rotaryclubs. Zij zorgen voor ontvangst en voorzien overnachtingen bij stopplaatsen, organiseren ter plekke evenementen en activiteiten langs het parcours en sponsoren stappen. Ook de gemeente Dilbeek, thuisgemeente van Ivo, is inmiddels gewonnen voor het project. Zij organiseren hun eigen Stop Parkinson Walk, waarbij stappers en lokale verenigingen in deze gemeente één uur per dag wandelen om geld in te zamelen voor de campagne.

Op 10 oktober kan iedereen die dat wil – mits inschrijving – de laatste kilometers naar Oostende meestappen.

Hoe steunen?

Via de website is het mogelijk om stappen te sponsoren en dus te doneren aan het project. Elke stap is er zo eentje die het verschil kan maken in het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Je kan zelf kiezen hoeveel stappen je sponsort. Elke gift telt, klein of groot. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Ook bedrijven kunnen partner worden. Tot slot kunnen individuele personen ook zelf een My Stop Parkinson Walk doen, om geld in te zamelen voor Stop Parkinson. Alle info hiervoor vind je terug op de website.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.stopparkinson.be.

4 miljoen patiënten wereldwijd

Wereldwijd zijn er om en bij de 4 miljoen mensen die door Parkinson getroffen worden. In België ligt het aantal patiënten tussen de 30.000 en 35.000. Meestal gaat het om mensen tussen de 50 en 65, maar 10 % is ook jonger dan 55. Een behandeling of medicijn is er tot op vandaag niet gevonden.