Augustuskermis gaat (toch) door!

Vandaag vonden de veiligheidscel, het stadsbestuur en de foorkramers samen een oplossing waardoor de Augustuskermis van vrijdag 28 augustus tot en met maandag 7 september in Sint-Truiden toch kan doorgaan. Dat is niet alleen goed nieuws voor de foorkramers, maar ook voor de vele Truienaren en bezoekers van de stad is dit een opsteker. Eerder werd de kermis geannuleerd, maar door de laatste versoepelingen federaal was er terug meer mogelijk op lokaal niveau.

Augustuskermis op de Veemarkt
“Op voorstel van de foorkramers zelf zal de Augustuskermis plaatsvinden op de Veemarkt. Hier komen 72 attracties in een afgesloten zone met toegang voor 400 bezoekers zoals opgelegd door de nationale overheid. We hopen dat de bezoekers voor of na hun bezoek aan de kermis ook naar het gezellige stadscentrum afzakken om te shoppen of te genieten van ons horeca-aanbod”, vertelt schepen van middenstand en handel, evenementen en kermissen Jos Pierard.

Geen standgeld
De foorkramers die hun inkomsten deze zomer zagen wegsmelten zijn erg blij met de steun die ze van het Truiense stadsbestuur krijgen. “Kermis is Vlaamse folklore en cultuur. Daarom hebben we als stadsbestuur beslist dat de foorkramers dit jaar geen standgeld moeten betalen. Daarnaast maken we 15.000 euro vrij om een deel van de kosten te vergoeden”, vertelt schepen Jelle Engelbosch.

Coronaproof naar de kermis
“Veiligheid en gezondheid staan voorop. De volledige organisatie van de augustuskermis met haar 72 kermiskramen zal uitgerust zijn met het nodige hygiënemateriaal. Via toegangscontrole zal het aantal bezoekers op de kermis geteld worden, zoals de Nationale Veiligheidsraad ons voorschrijft. Daarnaast wordt er gewerkt met een looprichting en is de volledige kermiszone afgesloten. We zijn ontzettend blij als stadsbestuur dat onze Augustuskermis kan doorgaan en hopen dat vele Truienaren en Haspengouwers met hun bubbel onze jaarlijkse kermis zullen bezoeken” zegt burgemeester Veerle Heeren.