Veiligheidsraad beslist mondmaskers worden bijna overal verplicht.

De Nationale Veiligheidsraad kwam vandaag bijeen om de stijging aan van het aantal besmettingen in ons land te bespreken. Opvallend een mondmasker dragen wordt op vele plaatsen verplicht. Het zijn de burgemeesters die aangeven waar.

Mondmaskers worden verplicht op markten.
© Haspengouwmarkt

Premier Wilmès meldt dat we we gemiddeld aan 193 nieuwe besmettingen per dag zitten en er een reproductiegraad van 1 is.
Het valt op dat de nieuwe besmettingen vooral onder jongeren zitten. De oorzaak van de besmettingen is vaak te wijten aan een evenement.

Mondmasker is verplicht en niet alleen in winkels

Het dragen van een mondmasker is vanaf zaterdag 25 juli verplicht op markten, kermissen, rommelmarkten maar ook de winkelstraten en alle plekken waar het druk is. Het dragen van een mondmasker in openbare gebouwen is verplicht.
Opvallend is dat het dragen van een mondmasker in de horeca ook verplicht is tenzij je aan tafel zit. De horeca wordt voorlopig dus niet opnieuw gesloten maar de regels moeten streng worden nageleefd. Ook controles zullen strenger zijn. Nachtwinkels moeten om 22 uur de deuren sluiten. Dit om onveilige bijeenkomsten tegen te gaan.

Verplicht contactgegevens achterlaten

Klanten zullen verplicht hun mailadres of andere contactinformatie moeten achterlaten. Een standaard contactformulier zal vanaf zaterdag ter beschikking worden gesteld via de website van FOD Economie.
De premier benadrukt dat deze informatie slechts 14 dagen wordt bewaard en daarna vernietigd wordt.

Lokale overheden krijgen mogelijkheid tot extra maatregelen

De afgelopen dagen zagen we dat onder andere Antwerpen en Oostende hun lokale maatregelen ivm corona verstrengde. Premier Wilmès bevestigde in de persconferentie formeel dat lokale besturen de mogelijkheid hebben om extra maatregelen in te voeren. We denken dan aan een lokale lockdown, een uitbreiding van de mondmaskerplicht, het sluiten van de horeca etc….
Burgemeesters die extra maatregelen willen nemen moeten die wel eerst aftoetsen bij een regionale autoriteit zoals bijvoorbeeld de gouverneur. Dit om te bekijken of de extra lokale maatregelen conform de nationale overheid zijn. Ook om een beter overleg te hebben met de andere lokale overheden.
Vlaams Minister President Jan Jambon zegt hierover het volgende:”Je moet geen wetenschapper te zijn om te weten dat als een burgemeester beslist om de horeca in zijn gemeente te sluiten bewoners waarschijnlijk in de andere gemeente op café zullen gaan. Burgemeesters moeten via de gouverneur in contact staan met elkaar.”
Burgemeesters hebben een draaiboek gekregen met stappen die ze mogelijk lokaal kunnen nemen.

Reizen

Via het FOD Buitenlandse zaken moeten mensen aangeven wanneer ze terugkomen van hun reis zodat kan worden nagegaan of ze uit een gevarenzone terugkeren.
Minister De Block meldt dat het mogelijk zou kunnen zijn dat mensen die dit formulier niet invullen niet op het vliegtuig, trein etc mogen stappen. Er zouden grenscontroles komen.

Premier Wilmès ziet deze regels als een laatste kans en roept om de maatregelen te volgen. Indien de situatie slechter wordt kunnen strengere maatregelen worden genomen.