Proclameur Giani Creten “Ook in 2021 zal carnaval Sintruin plaatsvinden.”

Giani Creten heeft nog hoop voor Sintruin carnaval 2021. Dat zegt hij vandaag in een interview in de Zondag. (NC)

© Belgium Media/Orde van de Commeduur

“Corona heeft heel veel imagoschade bezorgd aan carnaval an sich,” zegt Creten vandaag in de Zondag.

Giani Creten is vice-opper en proclameur voor de Orde van de Commeduur en al jaren een vaste waarde binnen het Limburgse carnavalswezen. De coronaperiode bracht heel wat zorgen mee voor de vice-opper en de Orde. De carnavalsviering van dit jaar werd door virologen namelijk in één adem genoemd met een opflakkering van het coronavirus in Sint-Truiden.

Eerder deze week werden de Elf Latsjanen weer op hun plaats gezet op de Groenmarkt.
Carnaval als superbesmetter

“Het nieuws is bij onze vereniging ingeslagen als een bom. Het was verbazing alom. Niemand binnen onze vereniging is ziek geworden.”
In totaal telt het Truiens carnavalwezen een 500-tal mensen die op vrijwel elke activiteit aanwezig waren. Slechts een paar mensen van die brede groep hebben corona gekregen. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat de media alleen naar carnaval keek als een mogelijke superbesmetter.

“STVV had rond dezelfde periode een thuismatch die druk werd bezocht. Ook was er een boksgala waar veel volk op af kwam. Maar kranten waren heel snel om carnaval de schuld te geven van alles,” zegt Creten in de Zondag.

Op de 11de van de 11de wordt traditioneel de nieuwe prins/prinses carnaval en de jeugdprins/prinses voorgesteld.
Wat met carnaval 2021

Volgens Giani Creten zijn er heel wat mogelijkheden voor een carnavalsviering in 2021 die coronaproof is. Van een stoet zonder publiek maar wel digitaal te volgen, een 11de van de 11de dat online is te volgen.. Er liggen verschillende opties op tafel maar een goede samenwerking met het stadsbestuur is daarvoor noodzakelijk. Ook zijn er nog veel vraagtekens voor de carnavalsverenigingen die eetfeesten etc houden om hun organisatie financieel te laten draaien. Eén ding is voor Giani Creten duidelijk:

“Een jaar niets ondernemen is geen optie. Dat zou nefast zijn voor de continuïteit van de verenigingen en voor de carnavalsgeschiedenis van onze stad.”