Truineer Nieuws melden?

Overlegcomité wil strenger optreden tegen overtredingen

Een overlegcomité bestaande uit de vice-minister presidenten, premier Wilmès, vertegenwoordiging uit de deelstaatregeringen en leden van de expertengroep, zat vandaag samen. Zij besloten strenger op te treden maar een terugschroeving van de bestaande maatregelen komt er voorlopig niet. (NC)

Volgens Het Belang van Limburg werden tov gisteren 207 corona besmettingen bijgekomen. Een forse stijging. De toename van het aantal besmettingen zorgde ervoor dat het overlegcomité vandaag bijeen kwam. Het aantal mensen dat wordt opgenomen in het ziekenhuis blijft stabiel maar er zijn meer besmettingen en dat baart de regering en de experten zorgen.
Zij zullen geen beslissingen nemen maar richtlijnen opstellen die door de Nationale Veiligheidsraad bekeken zullen worden.

Verstrenging regels horeca komt er niet

Het Belang van Limburg meldde dat de kans groot was dat er een verstrenging kwam van de regels voor de horeca sector. Onder andere een contactformulier waarbij klanten van restaurants en cafés verplicht hun naam en contactgegevens zouden moeten achterlaten, lag volgens hen op tafel.

De focus op de horeca is niet toevallig. Sinds restaurants en cafés weer open mochten zijn er al verschillende meldingen geweest van overtredingen van de veiligheidsmaatregelen. Niet alleen worden de afstandsregels niet steeds nageleefd maar het sluitingsuur wordt ook niet altijd gerespecteerd.
Bovendien waren er verschillende incidenten met evenementen die groen licht kregen van de COVID Event Matrix maar in de praktijk verschillende regels overtrad. Zoals bijvoorbeeld de afstandsregels, regels tegen dansen etc.
Ook minister De Block meldt op VRT nieuws dat de meeste nieuwe besmettingen gebeuren in het sociaal leven tijdens het uitgaan, etc. Zowel zij als Minister De Crem roepen op om de veiligheidsmaatregels (mondmasker, afstandsregels, hygiëne,…) nauw op te volgen.

Minister De Block is duidelijk voor horecazaken die de regels niet naleven:

“Indien de politie zaken betrapt hebben zij de autoriteit om over te gaan tot sluiting.”

Reizen en Contact Tracing

Opvallend is dat zowel minister De Block als De Crem stellen dat de Contact Tracing wel vlot verloopt maar gewoon korter op de bal moet spelen.
De Contact Tracing kreeg al veel kritiek de afgelopen weken. De informatie voor het bereiken van corona patiënten vloeit niet vlot door. Sommige mensen worden niet of verschillende keren gecontacteerd. De Contact Tracers zelf hebben vaak niks te doen. Hun aantal is al verschillende keren teruggeschroefd wat ook bij het Truiense Call Excel tot afvloeiingen heeft geleid.

Het Overlegcomité roept bovendien mensen op om niet op reis te gaan. Minister De Block zei in een interview op VRT nieuws dat ook mensen die naar groene zones op vakantie gaan besmet zijn teruggekomen.
Staycations zijn dus de boodschap. Het sluiten van de grenzen zoals sommige andere Europese landen weer willen doen ligt niet op tafel.

Versoepelingen uitgesteld

Momenteel wordt er dus niet teruggeschroefd op het aantal versoepelingen maar een verdere uitbreiding staat wel on hold. Normaal zou op 1 augustus een nieuwe fase aan versoepelingen worden aangekondigd door de Nationale Veiligheidsraad. Dat zal dus niet gebeuren.
Dit betekent ook dat verdere versoepelingen in september, bijvoorbeeld de toename van het aantal personen toegestaan op evenementen binnen en buiten, worden opgeschoven.