Overlegcomité bekijkt mogelijkheid verstrenging maatregelen

Vandaag kwamen er 175 besmettingen bij over heel ons land. Het Overlegcomité dat zondag al samen kwam om te bekijken welke maatregelen nog konden genomen worden om het virus te bestrijden, kwam vandaag weer bij elkaar. Zo meldt het VRT Nieuws. (NC)

Het aantal besmettingen in ons land heeft de kaap bereikt die het de vorige keer haalde aan het begin van de lockdown. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens gaat weer in stijgende lijn.

Minister De Block meldt dat strengere maatregelen ook lokaal mogelijk zijn. Oa de mogelijkheid van de lokale lockdown is bekeken. Ze benadrukt dat zo’n lockdown echter de laatste optie zou zijn.

“Je gaat niet een stuk van een stad afsluiten als het niet nodig is. Maar we zitten daar nog niet, we zitten nog een fase ervoor. Maar het is echt wel nodig om de lokale haarden zo vlug mogelijk in te dijken.”

Minister De Block zegt ook dat mondmaskers op alle openbare plaatsen mogelijks verplicht zullen worden.

Gouverneur was Overlegcomité al voor

Michel Carlier, waarnemend gouverneur van de provincie Limburg, was het overlegcomité vandaag voor. Hij maakte in het TVL nieuws bekend dat hij woensdag gaat samenzitten met het Agentschap Zorg en Gezondheid om de mogelijkheid van lokale contactonderzoek na te gaan. Ook hij zei dat onderzoek essentieel was om broeihaarden vast te stellen. En zei ook dat lokale quarantaines beter moeten worden opgevolgd.

Het belang van een goed contactonderzoek wordt deze keer zeer serieus genomen door de overheden. Bij de vorige lockdown waren in verschillende steden zoals Sint-Truiden maar ook Alken broeihaarden waarvan niemand de juiste oorzaak kon bepalen.