OPINIE – Aftellen naar volgende fase corona

We zijn erin geslaagd om 4 maanden na de volledige lockdown terug paniek bij de bevolking te krijgen. Er zouden systemen geïnstalleerd worden om lokale broeihaarden snel op te sporen en te neutraliseren. Wat blijkt? De systemen werken niet. Cijfers komen soms pas 4 dagen later toe, waardoor ook de besmettingen niet tijdig opgevolgd kunnen worden. Als blijkt dat er teruggeschroefd moet worden in bepaalde fases dan zou dat niet correct zijn ten opzichte van de Truiense bevolking. Nog nooit waren onze cijfers zo laag. Nog nooit sinds half maart rapporteerden men slechts 2 besmettingen op 7 dagen.

Wat nu?
Morgen zal mogelijk de Nationale Veiligheidsraad vervroegd worden naar het begin van de week. Sommige maatregelen kunnen teruggeschroefd worden, maar dan wordt iedereen gestraft omdat de geïnstalleerde systemen niet werken. Als 1 leerling stout is, moet niet heel de klas gestraft worden. De mondkapjesplicht had al van dag 1 kunnen verplicht zijn. We stellen ook vandaag vast dat nagenoeg iedereen zijn kapje droeg op de zaterdagmarkt. Ook in de winkels dragen de mensen plichtbewust het kapje. We mogen niet accepteren dat we weer op slot gaan. Het is de overheid zijn fout dat de contacttracing niet werkt. Toen we gisteren hoorden dat men tegen eind augustus dit probeert in orde te brengen vielen we van onze stoel. Waar zijn we mee bezig?

Wij doen het goed in Sint-Truiden
Halleluja: In Sint-Truiden waren de cijfers nog nooit zo goed. Nog nooit werden er slechts 2 besmettingen op 1 week tijd gerapporteerd. Nog nooit waren er zoveel dagen met 0 besmettingen in 1 week.

Kijk eens naar goede voorbeelden in het buitenland
Ons advies? Kijk eens naar Duitsland of andere succesvolle landen. Ondanks (lokale) opflakkeringen van het virus slagen ze erin om het virus onder controle te houden. Als dat moet met lokale lockdowns, dan doen ze dat. Er zijn draaiboeken klaar om dat te organiseren. Aangezien de opflakkeringen hier niet onder controle zijn door onze verschillende overheden, bestaat de kans dat we er allemaal ‘weer’ aan zijn. En dat zou echt niet correct zijn. Wij doen het in Sint-Truiden goed.