Ook last van vliegende mieren? Ze steken niet, maar hier toch enkele tips

De afgelopen dagen en uren melden een aantal Truienaars ons dat ze enorm last hebben van bijzonder veel vliegende mieren. In de zone tussen Breendonkstraat en Spoorwegstraat was het op een bepaald moment menens. En toch is het een vrij normaal verschijnsel in deze tijd van het jaar, ook al blijft het natuurlijk zeer vervelend. Bijten doen de diertjes niet, maar in huis wil je ze ook niet hebben. Hier alvast enkele tips om ze buiten te houden.

© facebook Henk Meeuwsen

Juli is de favoriete maand voor vliegende mieren. Vanaf dat moment is het paarperiode en trekken de koninginnen eropuit met de mannetjes om een nieuw nest te maken. Zo’n zwerm wordt ook wel een bruidsvlucht genoemd. Het is niet zo dat mieren een specifieke streek uitkiezen, maar ze kiezen wel een specifieke nestplaats uit. Ze kunnen dus net zo goed opduiken in een binnenstad, waar veel spleten zijn, als in de vrije natuur, waar nogal veel dood hout voorkomt. Word je er mee geconfronteerd, dan mag je er van uitgaan dat er een nestplaats in de buurt is.

Tips om ze niet in huis te krijgen

  • Voorkom onafgedekte voedselbronnen
  • Laat de afwas ’s nachts niet staan
  • Laat geen etensrestjes op de vloer of op de tafel achter
  • Dicht barsten en spleten in muren, deuren en vensters en planken
  • Leg huismiddeltjes als kaneel, citroensap, koper en zelfs waspoeder op de plaats waar de mieren uw huis binnenkomen
  • Door ervoor te zorgen dat je geen mierennest in de tuin hebt, voorkom je de kans op overlast van vliegende mieren
  • Houd ramen en deuren dicht, of plaats horren
  • Verwijder boomstronken of ander rottend hout