Truineer Nieuws melden?

Nina Derwael verdedigt haar coaches na beschuldigingen van misbruik

De afgelopen dagen ontplofte er een bom in het de Belgische gymnastiekwereld. Gymfed baas Lode Grossen zei namelijk dat verbaal en fysiek misbruik niet meer voorkomt in de gymfederatie. Er is nu een ethische commissie, een psycholoog etc Verschillende turnsters reageerden dat de ‘oude cultuur’ nog steeds actief is. Maar Nina Derwael ontkent dit nu.

Dorien Motten bond vandaag in Het Belang Van Limburg de kat aan de bel. Volgens haar en andere (oud) gymnasten gaat het verbale en fysieke misbruik gewoon door tot op de dag van vandaag. Dorien zegt het zelf nog te hebben meegemaakt in 2019. Net door de coaches Marjorie Heuls en Yves Kieffers, de twee coaches die Nina Derwael nauw opvolgen. Toen heeft Dorien samen met andere turnsters nog een klacht neergelegd bij de deontologische commissie van Gymfed.
Van Nina Derwael had ze sowieso geen steun verwacht, verteld ze aan Het Belang van Limburg.

Dorien zegt Nina te snappen. Zij ziet namelijk haar Olympische droom voor zich en als zij of andere atleten nu zouden spreken, zou dit hen misschien ontnomen worden. Al hoopte Dorien Motton wel op een statement van haar mede-limburger.

Een statement maakte Derwael inderdaad maar het was waarschijnlijk niet het statement waar de andere gymnasten op hadden gehoopt. Nina Derwael hield vandaag een persmoment samen met haar twee coaches. Op het VRT nieuws zegt ze niks af te weten van misbruik. Dat behoort allemaal tot het verleden. Ze verdedigt haar coaches en zegt niet zonder hen te kunnen. Zeker niet met de Olympische droom voor ogen.

Athelete A

De aanleiding van dit alles is de documentaire Athlete A. Deze is te zien op Netflix en vertelt het verhaal van verschillende Amerikaanse topgymnasten die het slachtoffer werden van (seksueel) misbruik tijdens hun trainingen. De gevallen kwamen in 2016 al aan het licht in de VS waarna een golf van incidenten aan het licht kwamen in de globale sportwereld. Ook in België. Toenmalig minister van Sport Philip Muyters organiseerde in het Vlaams Parlement toen hoorzittingen waar slachtoffers van dit misbruik aan het woord kwamen.
Verschillende sportfederaties stelden toen gedragscodes op en zworen om beter onderzoek te doen naar hun coaches en ethische commissies te installeren om klachten van slachtoffers serieus op te volgen.
De release van de documentaire Athelete A brengt al deze problemen terug aan het licht waardoor slachtoffers en media weer een kritisch oog werpen op de sportwereld vooral dan de gymfederatie.

Alleen de medaille telt

Opvallend in de verslaggeving van dit weekend was de nadruk op de winsten en de medailles.
De Nederlandse coach Gerrit Beltman gaf dit weekend in de Nederlandse media toe dat hij athletes verbaal had misbruikt. Hij bood zijn excuses aan. Onmiddellijk gingen stemmen op om hem te verdedigen omdat hij toch enorm veel voor de gymnastiekwereld had gedaan en veel winsten had binnengehaald. Zo ook nu bij Kieffer en Heuls. Vreemde houding gezien het talent van de atleten komt en niet van de coachen.
De gymnastiekwereld staat bekend om zijn jonge turnsters. Sinds de jaren 50 is hun leeftijd drastisch omlaag gegaan. Hierdoor heb je een hele groep jonge meisjes die tijdens hun meest kwetsbare jaren worden blootgesteld aan mogelijk fysiek en mentaal misbruik.