Komeet Neowise was vanochtend iets na 3 uur goed te zien

Nog tot en met 15 juli kan je de komeet Neowise waarnemen aan de horizon in het noordoosten. Dan kan je hem ontdekken en met het blote oog zien. Je moet er wel wat langer voor opblijven. Karel Vandersmissen, piloot bij DHL en uit Velm, heeft het iets makkelijker. Vanuit zijn vliegtuig had hij een bijzonder helder zicht op de komeet.

© Karel Vandersmissen

De komeet Neowise is de eerste komeet sedert 1997 die dezer dagen of beter gezicht dezer nachten met het blote oog te zien is.  Profiteer van de heldere nachten de komende dagen! Kijk rond 23h in het noorden laag aan de horizon met een verrekijker! Je kan dan tot 2-3h ’s morgens genieten van dit spectakel!

Er is deze dagen ’s morgens vlak voor zonsopgang een mooie komeet te zien in het noordoosten, namelijk C/2020 F3 (NEOWISE). De C/2020 F3 is de officiele aanduiding voor deze periodieke komeet die in maart dit jaar ontdekt is. De staartster is genoemd naar de ontdekker, in dit geval een ruimtetuig! Neowise is de afkorting voor Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer!

Kijk vlak voor zonsopgang met een verrekijker laag in het noordoosten om de komeet te vinden, daarna kan je hem denkelijk ook met het blote oog zien. Dat kan tot 15 juli. Als je geen ochtendmens bent heb je geluk, vanaf 14 juli kan je Neowise een uur na zonsondergang in het noordwesten zien, onder de Grote Beer. Elke dag een beetje hoger!

Op 22 juli passeert het object het dichtst bij de Aarde op 103 miljoen kilometer. Als je hem nu mist moet je 6800 jaar wachten op je volgende kans

(Bron: volkssterrenwacht Urania)