Truineer Nieuws melden?

Kasteelpark Heers vanaf vandaag open voor het publiek

Vanaf vandaag kan je elke zaterdag en zondag wandelen en genieten in het kasteelpark van Heers. De smeedijzeren poort gaat open. Eens binnen val je van de ene verrassing in de andere. Lees hier meer over het initiatief en over de geschiedenis van het kasteel.

© HEERS

Normaal was het gebeurd in het weekend 26 april. Erfgoedweekend was het toen. Maar COID-19 gooide roet in het eten… Niks dus. Uitstel betekende geen afstel. En dus….

Vanaf 4 juli wordt de smeedijzeren poort van het kasteelpark van Heers, jarenlang gesloten voor pottenkijkers, elke zaterdag en zondag van 10 tot 20 u open  gegooid voor het grote publiek. Kom er wandelen, picknicken, schaakspelen of gewoon genieten van de rust in onze luie strandstoelen! Ontdek de oude grotto, het uitkijkpunt, de applaustoren of een aantal bijzondere dieren…met dank aan onze partners Koning Boudewijnstichting,, Stichting Monumentenstrijd, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw, Provincie Limburg en Gemeente Heers.

WAT SCHRIJFT WIKIPEDIA OVER HET KASTEEL VAN HEERS

Raes van Heers was zijn meest bekende en beruchte bewoner. Heers en zijn kasteel werden door de troepen van Karel de Stoute verwoest na hun overwinning in de Slag bij Brustem in 1467. Na de dood van Karel de Stoute, in 1477, herkreeg Raes zijn bezittingen. Raes stierf echter enkele maanden later, eveneens in 1477. Het huidige kasteel is een resultaat van herbouw, en stamt uit omstreeks 1500. In 1676 kwam een garnizoen van de Republiek der Nederlanden in het kasteel, dat daarop door Franse troepen onder leiding van Godefroi d’Estrades werd gebombardeerd. De Hollanders kregen versterking en verjoegen de belegeraars, die echter later dat jaar nog een poging waagden, en het gedurende twee dagen daadwerkelijk in bezit hadden.

In 1681 werd het kasteel bezet door Duitse troepen. Hierna werd het niet meer bewoond en raakte in verval. Het geslacht Van den Rivieren, eigenaars van het kasteel, ging failliet en in 1757 werd het kasteel door de Sint-Laurentiusabdij te Luik verkocht aan Jan-Herman van Stokkem, welke het overmaakte aan zijn broer, Nicolas-Erasmus. Deze liet het kasteel restaureren. Door huwelijk kwam het kasteel aan de familie Desmaisières, welke tot in de 21e eeuw eigenaar bleef, in 2005 met name de twee burggraven Michel en Ricardo Desmaisières. Dezen lieten, door geldgebrek, het kasteel echter verkrotten en de tuin verwilderen. Het kasteel stond al jaren te koop.

De overheid liet daarom in maart 2007 beslag leggen op het kasteel en de hoeve en voerde sinds oktober 2008 instandhoudingswerken uit. De bedoeling is dat het kasteel gerestaureerd wordt en een nieuwe bestemming krijgt. In 2016 kocht de gemeente Heers de meubels uit het kasteel op voor € 5500.