Truineer Nieuws melden?

Gouverneur Carlier wil meer lokale contactopsporing

Waarnemend gouverneur Michel Carlier sprak vandaag in de studios van TVL over lokale maatregelen om de nieuwe opstoot van het coronavirus te trotseren. (NC)

© TVL

Vandaag werden er 175 nieuwe besmettingen geteld over heel ons land.

Woensdag zit de gouverneur samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid om een systeem van lokale contactopsporing uit te werken. De contacttracing zou via lokale huisartsengroepen en gemeentebesturen lopen. Op deze manier zouden lokale opstoten sneller worden opgespoord en zo kunnen ook de oorzaken gevonden worden.

“We moeten zo dringend mogelijk de verbanden en verhalen achter de cijfers hebben,” zegt de gouverneur in het TVL nieuws. “Alleen zo kunnen we nagaan hoe een broeihaard ontstaat en kunnen we ze aanpakken.”

De waarnemend gouverneur zegt dat lokale besturen niet alleen op contactonderzoek moeten inzetten maar ook op quarantaine controle. Wanneer een gezin in quarantaine wordt geplaatst moeten ze volgens hem geregeld eens getelefoneerd worden om na te gaan of ze hun quarantaine volhouden en of ze hulp kunnen gebruiken.

Strengere maatregelen zijn volgers Carlier onoverkomelijk.

“Ik denk dat er strengere maatregelen moeten komen. Het nieuwe normaal lijkt weer het goeie ouwe normaal te zijn geworden als je mensen over straat ziet lopen.”