Dragen van een mondmasker verplicht op de Haspengouw Markt, kermissen, braderieën en rommelmarkten

Sinds 11 juli is het verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar om een mondmasker te dragen in winkels, winkelcentra, bibliotheken, musea en andere afgesloten locaties waar veel mensen samenkomen. Dat had het Overlegcomité beslist op 9 juli.

Kevin
© Kevin Vanhees

Bij burgemeesterbesluit beslist het stadsbestuur om vanaf zaterdag 18 juli het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof dat de mond en de neus bedekt te verplichten voor alle bezoekers boven de 12 jaar van de Haspengouw Markt, kermissen, braderieën en rommelmarkten op het grondgebied van de stad Sint-Truiden. Het blijft bovendien verplicht om een mondmasker te dragen in alle publieke gedeelten van de gebouwen van de stad en het OCMW van Sint-Truiden.

Maatregelen niet nageleefd

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en controles werd op de voorbije edities van de Haspengouw Markt en de Sunday Markt vastgesteld dat de sociale afstand en de opgelegde looprichting niet altijd gerespecteerd worden. Daardoor doet er zich ondanks alle voorzorgsmaatregelen en controles nog steeds een aanzienlijk risico voor op deze markten voor de verspreiding van het coronavirus.

Door het grote aantal bezoekers op de markten, kermissen en braderieën kan één besmette persoon een groot aantal andere personen besmetten. Om het risico op een verspreiding van het virus te beperken en de openbare gezondheid te beschermen, is het daarom aangewezen om mondmaskers of elk alternatief in stof dat de mond en de neus bedekt, te verplichten op deze markten, kermissen en braderieën en dit vanaf zaterdag 18 juli 2020. Op 1 juli werd reeds een verplichting ingevoerd voor het dragen van een mondmasker in de publieke delen van de gebouwen van de stad en het OCMW van Sint-Truiden. Deze verplichting blijft gelden.

Volksgezondheid staat centraal in de beslissing

“Het garanderen van de gezondheid en de veiligheid van onze inwoners en de bezoekers van onze stad blijft prioriteit. Daarom wordt het dragen van een mondmasker verplicht op de Haspengouw Markt, kermissen, braderieën en rommelmarkten. Het dragen van een mondmasker is een aanvullende bescherming en stelt ons niet vrij van het toepassen van de 6 gouden regels rond het sociaal gedrag: blijf dus de hygiënemaatregelen respecteren; geef voorkeur aan activiteiten in de buitenlucht; wees alert voor mensen in risicogroepen; respecteer de afstandsregels; beperk je dichte contacten tot 15 personen per week; samenkomen kan enkel in groepen van maximum 15 personen. Alleen op deze manier kunnen we de verspreiding van het coronavirus onder controle houden”, verduidelijkt burgemeester Veerle Heeren.

Truineer lanceert 2de serie mondkapjes

Heb jij de vorige reeks van mondmaskers met Truiense slagzinnen gemist? Geen nood! Wij werken samen met Michael Roskam rond de bekende slagzin van Rundskop. Klik op deze link om door te gaan naar de webshop.