De Elf Latsjanen weer op Groenmarkt

De Elf Latsjanen, het monument dat een belangrijke rol speelt in onze stedelijke carnavalviering, staat weer op Groenmarkt. (NC)

De Elf Latsjanen werden dit jaar nog ontstoken op de Grote Markt.
© Orde van de Commeduur
Tijdens de werken aan de Groenmarkt werden de Latsjanen tijdelijk verplaatst naar de voorkant van het stadhuis op de Grote Markt. Niet zonder slag of stoot. Het monument liep daarbij schade op. Gelukkig werd dit snel hersteld.
Tijdens de carnavalviering van 2020 werden de Latsjanen nog feestelijk ontstoken op de Grote Markt.
Het dagelijks bestuur van de Orde Van de Commeduur maakte de terugkeer van het monument bekent op hun facebookpagina.
De Orde zit vandaag in overleg met het stadsbestuur over het al dan niet plaatsvinden van de carnavalviering 2020.

Eerder deze week en verschillende keren vandaag communiceerde het stadsbestuur dat zij geen grote evenementen zullen laten plaatsvinden tot maart 2021. Ze zeggen er steeds bij dat verenigingen die toch iets willen organiseren een aanvraag kunnen indienen en deze bekeken zal worden indien hij voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Vele Truienaren reageerden al positief op de beslissing al blijven veel verenigingen met vragen zitten over steun. Voor vele van hen betekent het afschaffen van evenementen namelijk een enorme aderlating. Ook werd eerder al gecommuniceerd dat de Monumentenrun mits aanpassingen misschien wel een kersteditie zou krijgen. Er zijn dus nog vele onbeantwoorde vragen over deze beslissing.

Later meer over dit onderwerp.