Dansen op evenementen in open lucht, toegestaan of niet?

Dit weekend was er heel wat commotie over het optreden van Gene Thomas op een zomerbar in Laarne. Ook in Liezele schoot de burgemeester in paniek nadat mensen op een festival begonnen te dansen. Maar hoe zit het nu met dansen op evenementen in open lucht? (NC)

Massaal volk op de Après-ski van 2019. Dit zou pas eind 2021 weer kunnen.
© Shop & The City

Een verontwaardigde burgemeester in Liezele is niet te spreken over een dance evenement dat met toestemming van het stadsbestuur doorging. Het evenement voldeed thans aan de COVID Event Matrix die de overheid heeft gelanceerd. Er zouden minder dan 400 mensen komen, het evenement vond plaats in open lucht en op een terrein met veel plaats. Geen probleem dus dacht het stadsbestuur tot op het festival een grote groep mensen kortbij elkaar begon te dansen.

Ook was er commotie op een zomerbar in Laarne waar Gene Thomas optrad. De artist had geen podium om op te spelen en mensen dromden om hem heen. Het was alsof we allemaal in een coronavrije wereld leefden.

Dansen op evenementen in open lucht?

Dat er niet mag gedanst worden op trouwfeesten weten we ondertussen. Dit werd verduidelijkt door de overheid een paar weken geleden. Maar hoe zit het nu met evenementen die in open lucht worden georganiseerd?
Het is moeilijk om hierover informatie te vinden maar volgens de medewerkers van het officiële informatienummer coronavirus mag er niet gedanst worden op evenementen in open lucht. Zelfs niet als de afstandsregels en bubbelregels worden aangehouden. Dat bovengenoemde situaties dus alleen niet mochten omdat de afstand tussen mensen niet werd bewaard is dus niet correct.

Hoe het dan kan dat een muziekfestival een positieve analyse kreeg in de COVID Event Risk Model is dan nog maar de vraag. Op de website van het Risk Model wordt alleen verduidelijkt dat evenementen waar mensen zitten veiliger is dan evenementen waar mensen voornamelijk bewegen. Evenementen waar mensen stilstaan zit tussen de twee groepen in.

Nog veel vraagtekens dus. Wij zijn benieuwd naar de ervaring van organisaties die deze analyse al hebben gedaan voor hun evenement. Laat het ons zeker weten.