Commanderie vergadert coronaproof buiten en komt met planning

De Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Fruit laten zich niet tegenhouden door Corona om te vergaderen en belangrijke beslissingen te nemen. Zo wordt volgend jaar, bij leven en welzijn, de zilveren bruiloft van de reuzen Conférence en Jonagold gevierd. En zoveel meer.

© Commanderie

“Net als bij vele organisaties uit de socio-culturele sector ligt het verenigingsleven bij de Keizerlijke Commanderie al even plat op zijn buik”, vertelt voorzitter Jos Lacroix. “Toch gaat het leven verder. Het bestuur (dat heet plechtig het Praesidium) van de Commanderie boog zich over de agenda van het najaar waar toch nog enkele manifestaties op de planning staan zoals een fototentoonstelling in september, de wedstrijd voor de beste fruittob in oktober en nog een bezoek aan de koning in Brussel met het primeurfruit van Haspengouw.”

Voorzitter Jos Lacroix zocht en vond een coronavrije locatie in de Volksmacht waar de 1,5 meter regeling perfect kon toegepast worden. Maar gezien heel wat leden behoren 1,5 meter tot de risicogroep, werd besloten om buiten te vergaderen en de mondkapjes op te zetten. “Veiliger kon niet: buiten, anderhalve meter en mondkapje, geen gezang en zelfs geen drank”, aldus nog Lacroix.

“Belangrijke beslissingen viel er wel: volgend jaar vieren we het zilveren huwelijksjubileum van onze jongste reuzen Jonagold en Conférence, met een groots reuzenevenement tijdens de bloesemzegening op 14 april 2021 en met de financiële steun van de Erfgoed Projectsubsidies. We starten volgend jaar ook nog met een tweede initiatief, maar daarover later meer”, zegde ondervoorzitter Huguette Hendrickx nog.