Code rood voor Zweden: wij spraken met Nele Verheyden

Vandaag kleurde Zweden plots rood op de coronakaart. Wij spraken met Nele Verheyden die ging op kano trip in Zweden. (NC)

Nele is een echte sportieveling en koos voor een kajaktrip met vrienden in Zweden.
© Nele Verheyden

We kennen Nele van de populaire blog Five More Minutes die ze samen met Helena Vanleeuw dagelijks vult met content. Ook kennen we haar van promotievideo’s die ze onlangs samen met Helena en Unizo Sint-Truiden opnam ter promotie van de lokale handel en horeca.

Als geboren sportieveling ging zij met vrienden op kano trip in Zweden. Vandaag kleurde Zweden dan plots rood op de kaart van het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken. Zweden wordt gezien als gevarenzone qua corona. Vele reizigers blijven nog zitten met vragen. Want de waarschuwing gaat alleen op voor de drukke steden zoals Stockholm. Het gebied Värmland waar de kanoreis doorgaat heeft quasi geen besmettingen.

“Wij zitten hier afgelegen en zien alleen andere mensen op kano trip maar weinig Zweden.”

Wat Nele zegt horen we ook bij andere reizigers die aan het woord kwamen in diverse nieuwsberichten. Zij zijn doorgaans op natuurreis en komen weinig in contact met grote groepen mensen.
“Wij moeten onze reis niet beëindigen,” zegt Nele. “Bij onze terugreis kunnen we de bus nemen zoals gepland. Onze temperatuur zal gecontroleerd worden en het dragen van mondmaskers is verplicht op de terugreis. Dit was ook zo toen we naar hier kwamen.”

Het is volgens Nele niet duidelijk of ze samen met haar vrienden twee weken in quarantaine moet. “Volgens onze reisorganisatie niet. Reizigers uit gebieden met weinig besmettingen moeten na thuiskomst contact opnemen met de huisarts en van daaruit stappen ondernemen.”

Volgens onze informatie zal een quarantaine waarschijnlijk wel moeten. De code rood geldt voor heel het land. Dit lezen we op de site van Diplomatie België:

“Belgen die momenteel in Zweden verblijven, moeten bij terugkeer uit Zweden voortaan een zelf-isolatie van twee weken respecteren.”

We wensen Nele en haar vrienden sowieso een veilige en gezonde thuisreis toe.
Wie de avonturen van Nele wil volgen kan haar volgen op instagram op haar persoonlijke account en de account van Five More Minutes!